Addenda donna: het snoeien

Introductie

Addenda donna is een opmerkelijke en unieke plant speciaal voor tuinliefhebbers. De Addenda donna, ook wel bekend als de ‘donkere bom’, staat er om bekend een smalle erecte overhangende groei te hebben. Dit geeft de plant een unieke look als deze is “uitgegroeid”. Echter, snoeien is een vereiste om te zorgen dat de plant mooi blijft. Het is belangrijk om precies te weten hoe je Addenda donna het beste kunt snoeien, wanneer je dat het beste kunt doen en met welke gereedschappen je dit kunt doen.

Snoeiperiode

Addenda donna is een lentebloemende plant, wat betekent dat de bloemen bloeien tussen april en mei. Omdat de meeste tuinieren in het najaar het beste kunnen worden uitgevoerd, is het verstandig om Addenda donna net na de bloei in augustus / september te snoeien. Als je klaar bent met snoeien, kun je de grond bemesten en de tuin klaarmaken voor de winter.

Hoe snoeien?

Het snoeien van Addenda donna moet voorzichtig worden uitgevoerd. Allereerst moet je alle gebroken, dorre en verdroogde takken of bloemen verwijderen. Ook moet je altijd de afgesnoeide takken afknippen met een schaar of een zijdeschaar. Vergeet ook niet eventuele wildgroei te verwijderen. Omdat de plant lange en dunne takken heeft, is het verstandig om vooral de laatste 5 cm af te snoeien. Probeer ervoor te zorgen dat je de vorm van de plant niet verandert door harde of felle snoeisessies, maar gebruik liever een licht knippen om het aantal takken te verminderen en de plant te verjongen. Als je klaar bent met je snoei, voeg dan wat voeding toe aan de aarde om de plant te voeden.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Gereedschapen

Het zijn bepaalde gereedschappen waarmee je de Addenda donna kunt snoeien, zoals een zijdeschaar, schaar, snoeischaar, maar ook een decoupeerzaag. Met een decoupeerzaag kun je gemakkelijk de wildgroei, zoals lange takken, korte stengels en dode en verdorde bloemen, verwijderen. Als je liever een ander gereedschap gebruikt, kun je ook twijgensnijders of scherpe scharen gebruiken om de Addenda donna zorgvuldig te snoeien. Daarnaast is het aan te raden om plastic handschoenen te gebruiken als je Addenda donna snoeit om je handen te beschermen tegen doornen.

Samenvatting

Het is dus van cruciaal belang dat je Addenda donna goed en voorzichtig snoeit om haar mooie bloei in de lente te behouden. Het beste kun je deze tuinplant in augustus of september snoeien, net na de bloei. Je kunt takken en bloemen afsnijden met behulp van een zijdeschaar, schaar of snoeischaar. Vergeet ook niet om plastic handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen de doornen. Als je klaar bent met snoeien, voeg dan wat voeding toe aan de grond om je plant te voeden. Als je dit regelmatig doet, zal Addenna donna je verrassen met een geweldige bloei in de lente.

Plaats een reactie