Amberboom snoeien

De Amberboom (Liquidamber styraciflua) is een bijzonder mooie, robuuste drachtboom, die voornamelijk voorkomt in het oosten van Noord-Amerika. De amberboom is een snelle groeier en kan een hoogte bereiken van 20-25 m bij een breedte van 10-15 m. Hij is bestand tegen verschillende temperaturen en weersomstandigheden. De bladeren zijn elliptisch van vorm en donkergroen van kleur. De bloei begint meestal in de zomer met de komst van kleine gele bloemen, gevolgd door de kenmerkende rode doosvruchten. Amberbomen zijn bijzonder decoratief en behoren tot de meest populaire bomen voor aanplant in de tuin. Zij hebben echter regelmatige verzorging nodig, waaronder ook het snoeien.

Hoe snoei je een Amberboom?

Om ervoor te zorgen dat je Amberboom gezond en fruitbaar blijft is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Snoeien kost je tijd maar het is tegelijkertijd ook belangrijk voor de vorm en de gezondheid van de boom. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de Amberboom het beste kunt snoeien en met welk gereedschap je dit kunt doen.

Wanneer snoei je?

Het is het beste om het snoeien van je Amberboom uit te voeren als het voorjaar start, dat wil zeggen tussen het derde kwartaal van maart en de eerste twee kwartalen van april. Een andere optie is om de Amberboom te snoeien in het laatste kwartaal van de zomermaanden, dat wil zeggen tussen juli en september. Maar pas op, wanneer je te laat begint met het snoeien kan dit nadelig zijn voor de bloemen en vruchten van de Amberboom.

Hoe pak je het snoeien aan?

Het is belangrijk om de oude scheuten te kort af te knippen om te voorkomen dat de Amberboom te groot wordt. De jonge scheuten kunnen langer worden gesnoeid om ze te vormen naar een gewenste vorm. Verwijder ook dode bladeren, twijgen en takken om de Amberboom gezond en sterk te houden. Let er ook op dat je nooit meer dan dertig procent van de boom snoeit, omdat dit schadelijk kan zijn voor de boom.

Gereedschappen en technieken

Voor het snoeien van je Amberboom heb je een aantal gereedschappen nodig. Hierbij kun je denken aan een hoogteladders of een verstelbare takkenschaar, maar ook een stokzaag, een schaar om bladeren mee te knippen en een vork om wortels los te maken. Tevens heb je bij het snoeien een aantal technieken nodig. Wanneer je oude takken wil verwijderen, moet je ervoor zorgen dat je deze zo dicht mogelijk bij de stam afknipt. Laat ook steeds een klein stukje van de oude tak over, omdat dit het herstel van de Amberboom verbetert. Bij het vormen van nieuwe takken is het belangrijk om het punt waar je knipt dun te houden en zo een natuurlijke en mooie vorm te creëren.

Conclusie

De Amberboom is een prachtige boom die bij de juiste verzorging een unieke verschijning in je tuin kan zijn. Snoeien is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je Amberboom gezond en fruitbaar blijft. Het beste moment om te snoeien is tussen maart en april, of tussen juli en september. Bij het snoeien moet je oude takken kort afknippen en de jonge scheuten langer knippen om ze naar een gewenste vorm te vormen. Gebruik hiervoor een hoogteladder, een stokzaag, scharen en een vork van goede kwaliteit. Blijf altijd binnen de dertig procent van de boom aan snoeien en laat een klein stukje van de oude tak over om het herstel van de Amberboom te verbeteren. Als je deze tips opvolgt, zal jouw Amberboom er nog vele jaren prachtig uitzien.

Plaats een reactie