Appelboompje snoeien

Het snoeien van een appelboom is een veel voorkomende taak onder de tuinliefhebbers. Een regelmatige onderhoudsbeurt zal de groei en gezondheid van de appelboom bevorderen. Om uw appelboom goed te laten groeien, moeten ongewenste takken regelmatig worden verwijderd. Het snoeien is goed voor de luchtcirculatie en het verbeteren van de vruchtkwaliteit. In dit artikel zullen we kijken hoe je op een verantwoorde manier een appelboompje kunt snoeien.

Wanneer een appelboompje snoeien

Het meest optimale moment om een appelboompje te snoeien is de herfst. Het is aan te raden om het snoeien te plannen voor de start van de rustperiode in de winter, wat ervoor zorgt dat de boom de winter goed doorkomt. Snoei bovendien liever niet als het koud is, kevers, meeldauw en vorstschade zijn een risico. Als je de boom te vroeg snoeit kunnen de loten en twijgen worden aangetast door het winterweer.

Gereedschappen voor het snoeien

Voor het snoeien van een appelboompje heb je een aantal verschillende gereedschappen nodig. Een goede oogopslag is waardevol om te krijgen waar de boom de meeste aandacht nodig heeft.
Voor algemeen snoeiwerk is een tuinzaag of een loofsnoeischaar ideaal. Wil je grotere takken snoeien, dan wordt een kruisschaar aanbevolen. Naast hes snoeien is het ook belangrijk om de boom te controleren op ziektes, insecten en schimmel. In dat geval is een loep en/of vergrootglas een goede keuze.
Als het snoeiwerk af is kun je ook weer een laatste controle uitvoeren met een vergrootglas. Dan krijg je een beter beeld hoe de boom eruit ziet als je klaar bent.

Hoe te snoeien?

Bij het begin van het snoeien moet de boom in vogelvlucht bekijken, om een globaal beeld te krijgen van de volgorde waarin je de verschillende taken wilt uitvoeren. De meest algemene manier om een appelboom te snoeien is het balanceren en verwijderen van overtollige takken om de kroon symmetrisch te maken. Als je begint met snoeien, is het aan te raden om te beginnen met de bovenste takken.
Het is ook belangrijk om te controleren of er scheuten hebben gekiemd in het midden van de kroon. Deze kunnen de groei van de appelboom vertragen, omdat ze concurrentie vormen voor water en voedingsstoffen. Als je deze paren of verzamelingen van twee of meer stengels hebt gezien, moeten ze worden verwijderd.

Daarna moet je je richten op schijnbaar gezonde takken en bladeren. Als takken dicht bij elkaar groeien, kan het verminderen van de luchtcirculatie, waardoor de appelboom kwetsbaar wordt voor schimmels en ziektes. Om deze takken te verwijderen, begin je met de oudste takken omdat ze geen kracht meer hebben voor grote takken. De nieuwere takken moeten op hun beurt worden ontdaan van kleinere twijgen en twijgen. Als je klaar bent met snoeien, moet je de boom schoonmaken door de gemaakte rommel op te ruimen

Conclusie

De valkuilen van het snoeien van appelbomen zijn te voorkomen door het lezen van dit artikel en het toeschrijven aan de basisregels. Ook is het belangrijk om te werken met de juiste gereedschappen, om zo je appelboom in optimale conditie te houden. Appelbomen die goed worden onderhouden, leveren voordelen op zoals meer vruchten, gezondere bladeren en een betere voorkomst. Je zal zien dat als je een regelmatig onderhoud uitvoert, je appelboom je vele jaren van voedsel en plezier zal geven.

Plaats een reactie