Beuk snoeien

Beuk (Fagus sylvatica) is een beroemde en populaire bomensoort. Ze staan vooral bekend om hun prachtig sterke, donkergroene bladeren en hun stevige, sterk gebogen stam. Beuken maken al een hele tijd deel uit van de Nederlandse landschappen. Beuken kunnen meestal goed tegen snoei en daarom is het een goede optie voor een thuistuin. In dit artikel bespreken we de basis van het snoeien van Beuk.

Hoe beuk te snoeien

Het snoeien van een beuk is een process dat in verschillende fasen ingedeeld kan worden, waarbij iedere fase een verschillende nadruk ligt. De drie fasen zijn het vormsnoeien, het uitdunningssnoeien en de jaarlijkse verjongingssnoei.

Vormsnoeien

Het vormsnoeien is de basis van het snoeien van Beuken. Het is bedoeld om de tuinvisuele kwaliteiten en de meerwaarde te verbeteren. Bij het vormsnoeien vereenvoudigd je het gehele bomenstelsel en creëer je een kleinere kroon. Hierdoor zal de beuk zich later beter blijven ontwikkelen. De beste tijd om beuken te vormsnoeien is vanaf de late herfst tot begin de lentedagen. Je kunt ervoor kiezen om een Beuk in verschillende vormen te snoeien, zoals een bol of een kegel. Zorg ervoor dat je Beuk voldoende blootgesteld wordt aan licht en dat er voldoende luchtcirculatie is in het bomenstelsel.

Uitdunningssnoeien

Het uitdunningssnoeien is net zo belangrijk als het vormsnoeien. Met het uitdunningssnoeien verminder je het aantal takken en limiteer je de groei van de beuk. Het helpt ook de wind- en zonnestralen toegankelijk te maken door de kroon. De beste tijd om te uitdunningssnoeien blijft ook vanaf de late herfst tot begin de lentedagen. Bij het uitdunningssnoeien is het belangrijk om alleen de dode, zwakke of kruisende takken te verwijderen. Je hoeft niet alle takken te verwijderen, alleen de al bestaande.

Verjongingssnoei

De jaarlijkse verjongingssnoei is bedoeld om de Beuk toe te staan ​​om volwassen te worden. Met deze snoei geef je de Beuk een jonge uitstraling en verijst de meerwaarde. Deze verjongingssnoei moet echter met zorg uitgevoerd worden. Het is belangrijk om te voorkámen dat je te veel takken verwijdert, want dan komt de voedselcirculatie van de Beuk in gevaar. De beste tijd voor de verjongingssnoei valt net als de andere vormen van beukensnoei in de late herfst en de lentedagen.

Welke gereedschap heb je nodig

Het uitvoeren van beukensnoei is niet moeilijk en je kunt het met weinig apparaten uitvoeren. Hiervoor heb je een kwalitatief goede en scherpe schaar, een bijl en een boomzaager nodig. Al deze apparaten helpen je bij het verwijderen van takken, uitdunnen van takken of het geheel verwijderen van een boom. Vergewis u er voordat u aan de slag gaat dat de gereedschappen die u gebruikt, goed onderhouden zijn. Om te voorkomen dat het gereedschap verslechterd is het belangrijk om uw gereedschap na het snoeien te desinfecteren.

Conclusie

Beukensnoei is essentieel voor het behoud van de meerwaarde en de levensduur van de boom. Het helpt ook om de algehele uitstraling en de visuele kwaliteiten te verbeteren. Voordat je begint met beukensnoei is het belangrijk om te weten wat je moet doen en wat voor soort gereedschappen je nodig hebt. De beste tijd om Beuken te snoeien is in de late herfst en de lentedagen. Doe dit met dehand van een kwalitatief goed gereedschap om de beuk gezond te houden en zijn meerwaarde te behouden.

Plaats een reactie