Beukenboom snoeien

Een Beukenboom is een prachtige versiering voor een tuin of landschap e geeft het geheel meer structuur en volwassenheid. Het is dan ook belangrijk om een Beukenboom goed te onderhouden en regelmatig te snoeien, zodat de boom optimaal blijft groeien. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het snoeien van een Beukenboom.

Waarom een Beukenboom snoeien?

Beukenbomen hebben veel onderhoud nodig om optimaal te groeien. Het snoeien van de Beukenboom heeft verschillende voordelen. Met een goed onderhouden Beukenboom krijgt het gehele landschap of tuin er meer structuur en finesse door. Ook leefbaarheid van de boom en verlenging van de levensduur worden door regelmatig snoeien versoepeld. Als je de Beukenboom niet regelmatig snoeit, dan bestaat de kans dat de stam te dik wordt en er in weekse plekken ziektes of schimmels zich kunnen nestelen.

Wat is de beste tijd om een Beukenboom te snoeien?

Het beste is om de Beukenboom ’s winters te snoeien. Het is best om deze te snoeien als de boom in rust staat, wat meestal rond december/januari is. Op deze manier heeft de Beukenboom meer tijd om te herstellen voor het moment dat de knoppen weer gaan groeien in het voorjaar.

Hoe snoei je een Beukenboom?

Het is belangrijk om de Beukenboom op de juiste manier en regulariteit te snoeien. Begin altijd met de geschikte gereedschappen te selecteren. Gebruik altijd een hak, aangepast aan de grootte van de boom, een schaar en een loofschraper.

Begin met het verwijderen van de dode takken om de kroon te verluchten. Haal alle dode takken uit de kroon zodat het licht makkelijker door de kroon naar beneden kan stromen. Maak ook gebruik van loofschrapers om mos en ander onnodig vuil te verwijderen, wat kan helpen om schadelijke ziektes te voorkomen.

Vervolgens kun je de Beukenboom in vorm snoeien door alle onnodige groei te verwijderen en de boom gezonder te maken. Zorg er bij eixertakken voor dat je ze niet te kort snoeit en laat circa 3 cm van het einde zitten zodat de nieuwe groei goed aandikt.

Het is ook belangrijk om de stam correct te snoeien. Snoei de stam zo kort mogelijk boven de grond. Dit om te voorkomen dat er schimmels in de stam kunnen kruipen.

Na het snoeien van de eixertakken en stam kun je de kroon zo vormen als je wilt. Probeer hier geen te grote veranderingen in te brengen, maar gebruik lijnen die al bestaan om de kroon te vormen.

Als de Beukenboom gesnoeid is is het belangrijk dat deze na het snoeien goed bemest wordt. Voeg bijvoorbeeld wat kalk toe om de juiste pH-balans te behouden. Op deze manier kun je zeker zijn dat er veel gezonde nieuwe groei ontstaan.

Wat heb je nodig om een Beukenboom te snoeien?

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken voor het snoeien van een Beukenboom. Je hebt een hak en een schaar nodig om takken en andere groei te verwijderen. Een loofschraper is ook belangrijk omdat deze schimmels of ander ongewenst vuil verwijderd. Daarnaast kun je ook meststoffen gebruiken om de Beukenboom te voeden na het snoeien.

Conclusie

Regelmatig snoeien is belangrijk om een gezonde en mooie Beukenboom te behouden. Het is het beste om de Beukenboom ’s winters te snoeien als hij in rust staat. Verwijder alle dode takken en gebruik de juiste gereedschappen. Naast het verwijderen van dode of ongewenste groei is het ook belangrijk om de gezondheid van de Beukenboom te bevorderen door de boom te bemesten na het snoeien. Door deze tips te volgen kun je genieten van een gezonde en mooie Beukenboom in je tuin of landschap.

Plaats een reactie