Blauwe regen snoeien

Blauwe regen is een prachtig sierheester dat zorgt voor een rustige aanblik in je tuin. De struik heeft een mooi blauwgroen blad dat de perfecte achtergrond biedt voor andere bloemen en struiken. Het snoeien ervan mag echter niet vergeten worden als je er optimaal van wilt genieten. Lees hieronder hoe je Blauwe regen het beste kunt snoeien.

Periode van het jaar

Blauwe regen moet traditioneel twee keer per jaar worden gesnoeid. De eerste maal is in het voorjaar, tussen half maart en begin mei. Voor de beste resultaten wordt geadviseerd om de struik direct na de bloei te snoeien. Als je dat niet doet, zal dit zeker leiden tot minder bloemen in de zomer. Tijdens de eerste beurt moeten alle vertakkingen worden teruggesnoeid tot kort boven de grond. Vergeet ook niet de herfst voor de tweede keer te snoeien. Hiervoor moet de struik terug worden geknipt tot ongeveer 15 cm boven de aarde.

Aanpak en gereedschappen

Om ervoor te zorgen dat de struik mooi gesnoeid wordt, moet je de juiste gereedschappen gebruiken. Het gebruik van scherpe, goed onderhouden snoeischaar werkt vele malen beter dan bijvoorbeeld een mes. Een onrustig staand mes zal zeer waarschijnlijk leiden tot ongeregelde, onregelmatige knippen. Als je de struik in de lente knipt, wordt aanbevolen om een snoeischaar met speciale kronkelbescherming te gebruiken. Dit voorkomt dat er te veel witte knoppen worden afgesneden. Bovendien zorgt het gebruik van kronkelbescherming ervoor dat er meer bloemen verschijnen in de zomer.

Als je de struik gaat snoeien, is het belangrijk om je laarzen aan te trekken. De berenklauw kan voor veel ongemak zorgen als deze je voetzolen raakt. Het is ook handig om een paar handschoenen bij je te hebben om je handen te beschermen tegen het vertakte uiterlijk van de struik. Een hoed die je gezicht beschermt is ook aan te raden. Je moet ervoor zorgen dat je niet stikt in de bladeren.

Verantwoord snoeien

Let bij het snoeien goed op. Je moet het oog van elke vertakking goed bekijken; is er een twijg die meer dan 30 cm groot is, dan kun je beter een tak enkele centimeters onder dit punt knippen. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je een italiaanse tak helemaal weg knipt; het leven ervan zal hierna verslechteren. Als je een knop wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je hem kort boven het haakje knipt, om de kans op vuurrot te verminderen. Vermijd het knippen van de knoppen aan de buitenkantxxai; het beste resultaat wordt verkregen als je de groei richting binnen bevordert.

Blauwe regen is een mooie toevoeging aan je tuin en het is het beste om ervoor te zorgen dat het goed wordt onderhouden. Door de struik regelmatig te snoeien blijft hij mooi en heb je er jarenlang plezier van. Als je de hierboven vermelde richtlijnen volgt, zal je Blauwe regen zeker een sierlijke afscheiding en aanvulling zijn in je tuin.

Plaats een reactie