Bougainville : Hoe je Bougainville optimaal kunt snoeien

Waarom Bougainville Snoeien?

Bougainville is een prachtig bloeiend gewas dat veel mensen in hun tuin of op hun veranda hebben staan. Vanwege de vele kleuren en weelderige bloei is Bougainville echt een eyecatcher. Om van de prachtige bloei te kunnen blijven genieten is het belangrijk dat je Bougainville goed en geregeld snoeit. Dit is noodzakelijk omdat het anders kan gebeuren dat de bloemen tegen elkaar aan groeien of de plant gaat ‘verbreden’. Geregeld en goed snoeien zorgt er ook voor dat de plant steviger in de grond groeit en de kans op knoppen en mooie bloemen wordt groter.

Hoe moet je Bougainville snoeien?

Bij het snoeien van Bougainville is het belangrijk om kort en direct te snoeien. Dit betekent dat je je beperkt tot het snoeien van de direct naast elkaar groeiende takken. Hierbij is het erg belangrijk om stippen te maken als je werkt. Dit doe je door een dunne draad over de punten te leggen tussen de planten. Zo maak je de punten duidelijk en kun je je bepalen welke takken je gaat snoeien. Je wordt geacht de punten en de takken meerdere malen in de loop van het jaar door te lopen om zo het beste resultaat voor de boeg te krijgen. De beste momenten om te snoeien zijn voor het begin van de bloei en direct na de bloei.

Verder is de manier waarop je de takken bij de snoei moet behandelen ook van belang. Bij het doorsnoeien van de takken, moet je de tak afsnijden in de richting van de tak die je wilt laten staan. De stukken die je afsnijdt, gebruik je daarna om het patroon te vervolmaken. Hierbij is het heel belangrijk om goed op je snoeikracht te oefenen. Snoei nooit meer takken af dan strikt noodzakelijk is, omdat dit een ernstige verzwakking van de plant kan veroorzaken.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Voor het snoeien van Bougainville heb je een aantal gereedschappen nodig. We raden je aan om een scherpe en goed onderhouden snoeischaar of takkenschaar te gebruiken. Hierdoor kun je de takken en de bloemen gemakkelijker snoeien. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goede snoeiset hebt, die bestaat uit kleine, losse tangen voor het precies en voorzichtig werken.

Tot slot is het ook handig om een vergrijstingsmiddel en een speciaal mulchenbestanddeel te hebben, wat je direct na het snoeien aan kunt brengen om de oude bloemen en takken rustiger te laten worden. Dit bestanddeel is verkrijgbaar in vele tuinwinkels. Als je dit gaat gebruiken is het belangrijk dat je de bouwverordeningen raadpleegt, want sommige staan het niet toe om dit te gebruiken.

Conclusie

Boukainville snoeien is een proces dat veel tijd vergt, maar waarvan het resultaat het zeker waard is. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je de plant op de juiste manier kunt snoeien. Om Bougainville goed te kunnen snoeien is het essentieel dat je weet wanneer je het beste kunt snoeien en welk gereedschap je nodig hebt. Als je deze tips in acht neemt, krijg je gegarandeerd een mooi resultaat.

Plaats een reactie