Buxus Snoeien: Wanneer

Buxus is een populaire struik of heester die overvloedig in tuinen in Nederland wordt aangetroffen. Ze worden vaak gekweekt om er borders van te vormen, maar ook als kunststoffen en topiary-objecten, waarvan de vorm wordt bewaard door het snoeien daarvan. Als je eenmaal een Buxushaag in je tuin hebt, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je deze struiken het beste kunt snoeien, zodat je tuin er mooi en gezond uitziet. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het snoeien van Buxus.

Buxus Snoeien: Wanneer?

Het snoeien van Buxus hoeft niet ieder jaar te worden gedaan. Buxus staat er namelijk om bekend dat het niet veel snoei nodig heeft. Als je Buxus wilt snoeien, dan is de beste tijd hiervoor in de late winter of het vroege voorjaar. Dit komt omdat de Buxus in deze periode de minste stress heeft, aangezien de top van de planten in deze periode qua groei redelijk rustig is. Als je Buxus in andere seizoenen wil snoeien, zorg er dan voor dat je genoeg water geeft aan de planten om overmatige stress te voorkomen.

Hoe te Snoeien?

Hoe je de Buxus het beste kunt snoeien is afhankelijk van de vorm die je ervoor wilt hebben. Als je het natuurlijk wilt laten lijken, dan kun je gewoon de lange takken verwijderen en de struik zo laag mogelijk houden. Als je de Buxus bijvoorbeeld in een vorm wilt snoeien, zoals een bal of een kubus, dan is het belangrijk dat je de bovenkant behoudt en de zijtakken knipt waar nodig, afhankelijk van de vorm die je wilt maken. In ieder geval is het belangrijk om de struik na het snoeien goed te verzorgen door wat organische mest te geven en de struik te bemesten, zodat deze er snel weer fit en gezond uitziet.

Gereedschap

Als je gaat snoeien, moet je het juiste gereedschap gebruiken. Dit omvat scharen, een tuinschaar en een grasmaaier. De scharen zijn bedoeld voor het knippen van de takken die moeten worden verwijderd en de takken die je wilt behouden. Een tuinschaar is geschikter voor het maken van scherpe punten, die bijvoorbeeld van pas komen bij het maken van bepaalde vormen. De grasmaaier kan worden gebruikt als je al het oude, droge materiaal uit de beplanting wilt verwijderen, wat de Buxus ten goede komt.

Conclusie

Snoeien van Buxus hoeft niet ieder jaar te worden gedaan. Het beste moment om te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, omdat de struik dan niet veel stress heeft. Als je bijvoorbeeld de Buxus in een vorm wilt snoeien, gebruik dan scharen, een tuinschaar en een grasmaaier. Vergeet echter niet om na het snoeien de Buxus goed te verzorgen, door bijvoorbeeld wat organische mest en bemesting toe te voegen, zodat je tuin er mooi en gezond uitziet.

Plaats een reactie