Buxus wanneer snoeien?

Buxus is een veel voorkomende houtachtige struik, die veel wordt gebruikt als struiken voor tuin- en parklandschappen. Deze groenblijvende struik heeft een compacte behuizing en smalle, glanzende blaadjes, die op kleine blaadjes lijken die in kleine bundels zijn geplaatst. Deze struik wordt vaak gebruikt omdat hij een fraai verschijning geeft aan tuinen, vooral als hij goed is gesnoeid.

Een goede snoeiing is belangrijk om te voorkomen dat Buxus onkruid produceert, of dat hij te dik wordt. Snoeien is nodig om de plant gezond en goed gedijend te houden. Goed snoeien helpt bij het bevorderen van de vorm en dichtheid van de bloemstruik. Maar Buxus wanneer snoeien? Hieronder de tips:

Welke Periode?

Snoeien van Buxus doe je het beste in het vroege voorjaar, tussen maart en april. In deze periode is het plantenstelsel nog niet actief, wat betekent dat kleine wonden die je tijdens het snoeien maakt, en de schimmel die hierdoor onder de oppervlakte van de schors wordt gevormd, geen kwaad kan. Als je eenmaal begint met snoeien, doe dit dan elk jaar op ongeveer hetzelfde moment.

Hoe Pak Je het Aan?

Voordat je begint met het snoeien, zorg je ervoor dat de Buxus in goede conditie is. Verwijder alle dode twijgen, houd de takken op orde, en knip overhangende takken weg. Dit voorkomt dat de struik te gewichtig wordt en helpt bij het aanpassen van het vorm en de dichtheid. Schakel bij het knippen van de takken op voorzichtige wijze en verwijder de te lange of dode takken.

Verwijder alleen de takken die je niet gebruikt. Nuttige takken moeten ergens anders gesnoeid worden en eventuele verdikkingen die zich aan het einde van de takken bevinden, kunnen worden gepotloodd of gesnoeid, zodat de tak wordt bevrijd van overtollig gewicht. Gebruik hiervoor bij voorkeur stokken die uit het takkenbestand is gesneden.

Met Welke Gereedschappen?

Gebruik voor het snoeien van Buxus altijd een goede, scherp geslepen snoeischaar of snoeiknipper. Dit maakt het snoeien gemakkelijker en efficiënter. Houd je gereedschappen scherp. Als de messen scherp zijn, zal het snoeien netter zijn, waardoor de plant beter zal herstellen na het snoeien.

Het is belangrijk om te weten dat je bij het snoeien van de Buxus geen gevaarlijke stoffen bestrijdingsmiddelen mag gebruiken. Dit komt omdat de buxus gevoelig is voor chemicaliën. Als je toch bestrijdingsmiddelen gebruikt, gebruik dan alleen natuurlijke stoffen zoals vaatwas, eucalyptusolie of essentiële oliën.

Samenvatting

Het snoeien van Buxus is een belangrijk onderdeel van het tuinieren en het onderhouden van een gezonde Buxusstruik. Omdat Buxus gevoelig is voor chemische stoffen, is het belangrijk om deze stoffen te vermijden bij het snoeien. Het is het beste om de Buxus te snoeien in het vroege voorjaar tussen maart en april en gebruik voor het snoeien een goede scherpe snoeischaar of snoeiknipper.

Plaats een reactie