Buxushaag snoeien

Buxushaag is een begrip dat veel tuinliefhebbers verbindt met prachtige groene heggen. Meestal worden buxusheggen gebruikt om tuinen en plantsoenen af te bakenen. Ze creëren ook privacy. Buxushaag hoort goed onderhouden en gesnoeid te worden. Lees in dit artikel hoe je de buxusheg het beste kunt snoeien.

Waarom snoeien?

Het is een goed idee om je Buxushaag regelmatig te snoeien. Daarvoor zijn verschillende redenen. Ten eerste zorgt het snoeien van de heg ervoor dat deze er gezond uitziet. Als je voor een fraai uiterlijk van de buxusheg wilt zorgen, moet je ervoor zorgen dat dode of zieke bladeren worden verwijderd.

Daarnaast kan je met het snoeien van de Buxushaag voorkomen dat deze te groot wordt. Buxus is een krachtige plant die heel snel groeit. Door het snoeien kun je de groei reguleren. Door de vorm te behouden voorkom je ook dat de heg te wild en ongecontroleerd gaat groeien.

Hoe Buxushaag het beste snoeien?

Het snoeien van je Buxushaag is niet moeilijk. De juiste methode hangt echter wel af van het type plantsoen dat je hebt. Voor lager gelegen buxusheggen kun je bijvoorbeeld het kalendersnoeien toepassen. Bij deze methode snoei je de buxusheg eenmaal per jaar. De beste periode hiervoor is het voorjaar, nadat de nieuwe scheuten zich hebben gevormd.

Voor hogere Buxushaag geldt een andere methode, namelijk het winterknoppensnoeien. Hierbij geef je de heg de meeste aandacht in de herfst. In de herfst knip je de takken terug tot op 5 cm. Als je een echt mooie heg wilt aanleggen, dan kun je ook 3 tot 5 maal per jaar snoeien.

Gereedschap

Als je Buxushaag um de juiste manier wilt snoeien, heb je verschillende gereedschappen nodig. Ten eerste heb je een god hakmes nodig. Kies in alle gevallen voor een hakmes met een lange steel. Hiermee bereik je makkelijker de bovenkant van de Buxushaag.

Daarnaast is het aan te raden om een klem of snoeizoom te gebruiken. Een klem of snoeizoom gaat de hoogte en de breedte van de haag markeren. Als je de heg met dezelfde breedte en hoogte wilt snoeien, dan is een klem of snoeizoom essentieel.

Aanvullende tips

Hieronder vind je nog wat tips, die je helpen bij het snoeien van je buxusheg.

Ten eerste, snoeien als het droog weer is. Dan heeft de buxusheg minder last van ziekten. Ten tweede, probeer je buxusheg in een piramidevorm te snoeien, omdat deze vorm het meest esthetisch aantrekkelijk is.

Als je op grote hoogte werkt, let een er dan op dat je allereerst stevigaal staan. Het gebruik van een ladder is ook mogelijk, maar maakt het werken lastig. Als je een ladder gebruikt, neem een extra voorzorgsmaatregel en zorg ervoor dat je je touw bij hebt om steun te bieden wanneer je de takken snoeit.

Samenvatting

Buxushaag is een veel voorkomend verschijning in de tuinen van vele tuinliefhebbers. Om een mooie heg te behouden, is het belangrijk om te weten hoe je Buxushaag het beste kunt snoeien. Er zijn verschillende soorten heggen, zoals lage of hoge buxusheggen. Voor het snoeien heb je verschillende gereedschappen nodig, zoals een hakmes en een klem of snoeizoom. In dit artikel staat uitgelegd hoe je op een juiste en veilige manier je buxusheg kunt snoeien.

Plaats een reactie