Choisya ternata snoeien

Choisya ternata, ook wel Mexicaanse witbloeiende sinaasappel genoemd, is een mooie vermeerderaar met zijn relatief grote, glanzende donkergroene bladeren met wit gevlekte randen. Een geurige, witgele bloeiwijze verschijnt in de lente. De bloemen blijven verschijnen in de zomer en de herfst. Hoewel Choisya ternata een relatief lage verzorging nodig heeft, is snoeien een essentieel onderdeel van haar verzorging. Als je ervoor zorgt dat je deze sinaasappelplant goed snoeit, kan hij helemaal tot zijn recht komen.

Waarom?

Snoeien van Choisya ternata is noodzakelijk, zodat hij er stevig en gezond uitziet. Je moet een beeld hebben van wat je kunt verwachten nadat je klaar bent met de snoei. Dit helpt je om je snoei-inspanningen te richten en niet noodzakelijke takken te verwijderen. Snoeien helpt bovendien om ziektes te voorkomen en de plant te beschermen tegen kou. Als je je plant goed snoeit, kan hij volgroeien en kan hij bloeien. En het is ook een manier om een meer gespreide bloei te krijgen.

Hoe je kunt snoeien?

Om te beginnen is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt voor het snoeien van je plant. Gebruik een goede, scherpe snoeischaar die je vloeiend laat gaan en geen schade aan je planten veroorzaakt. Vergeet ook niet de tuinscharen en de secateurs om meer precisie te kunnen krijgen.

Vergeet ook niet om de takken tijdens het snoeien te ondersteunen. Zelfs als je scherpe en kwaliteitsgereedschappen gebruikt, heb je altijd iets nodig om de takken te ondersteunen. Je kunt een stukje riet of een stukje stof gebruiken om de takken vast te houden terwijl je deze snoeit. Het is onontbeerlijk dat je voorzichtig en zorgvuldig aanpakt met het snoeien.

Wanneer?

Het is het beste om je Choisya ternata voor de winter te snoeien. Snoei de ouders als de bloei voorbij is om volgend jaar goede bloei te krijgen. Laat ongeveer twee derde of meer van de lengte van de tak staan. Een ander moment om te snoeien is net na de bloei. Het is trouwens altijd het beste om je Choisya ternata subtiel te snoeien. Als je het te hard snoeit, kan de plant uitgeput en broos worden.

Hoe aanpakken?

Je moet beginnen met het verwijderen van geel- of bruinverkleuring, zwakke en dode takken uit je plant. Als je het subtiel doet, kan je plant je belonen met nieuwe groei. Als je jongere toppen begint te verwijderen, kunnen deze later veranderen in meer verhoutte delen. Laat de takken die je hebt verwijderd op de grond liggen en laat ze verrotten. De compost die hieruit voortkomt, is een goede toevoeging aan je moestuin.

Als je wat ouder hout wilt verwijderen, kan je dat het beste halverwege de maand maart doen. Volg de positie van de oude takken door de nieuwe takken lichtjes in te drukken. Daarna mogen de takken niet meer worden gesnoeid, zodat ze zichzelf uit kunnen zetten. Je kunt dan later terugkeren om onvolwassen nieuwe groei te snoeien. Hou er rekening mee dat deze nieuwe delen later in de zomer weer hergroeien, zodat je ze af en toe moet trimmen. Je kunt ook basaltakken toevoegen om meer volume aan je plant toe te voegen.

Conclusie

Snoeien is een essentieel onderdeel van de verzorging van je Choisya ternata. Als je deze tips opvolgt, kan je ervoor zorgen dat je Choisya ternata goed en stevig blijft, en je kunt ervoor zorgen dat je plant net zo gezond en mooi blijft als wanneer je hem voor het eerst kocht. Door ervoor te zorgen dat je de voor- en nazomer tijdens het bulkseizoen gebruikt om de plant te trimmen, kun je ervoor zorgen dat je de best mogelijke resultaten krijgt.

Plaats een reactie