Conifeer snoeien

Hoe snoei je Conifeer?

Wegens hun aantrekkelijke, sierlijke vormen zijn coniferen populair als landelijke tuinafscheidingen, als schermkanten of als soliterelementen. Om echter hun aantrekkelijke verschijning te behouden is regelmatig snoeien van coniferen nodig. Als je je coniferen niet regelmatig snoeit, kunnen ze te dicht worden of kunnen er teveel twijgen en hoge loopstammen ander struiken verstikken. Maar hoe ga je te werk als je coniferen gaat snoeien en welke gereedschappen heb je daarvoor nodig?

De oude groei verwijderen

Om te beginnen is het raadzaam om de oude groei te verwijderen, dat wil zeggen dat je als eerste de overdreven hoge takken en de achtergebleven loofhanden, stamweefsels en zijvertakken verwijdert. Hiervoor heb je een goede schaar nodig om de takken op de juiste manier te kunnen korten. Zorg dat je de schaar regelmatig ontsmet, zodat je geen ziekteoverdragende bacteriën of virussen overbrengt.

Vormsnoei

Wanneer je de oude groei hebt verwijderd, kun je aan de vormsnoei beginnen. Hierbij kun je de conifeer in de gewenste vorm brengen. Een conifeer is iets moeilijk te vormen; heeft het eenmaal een bepaalde vorm aangenomen, dan heeft het moeite om die vorm weer te veranderen.

Hetzelfde geldt voor het gemak waarmee de conifeer kan worden gesnoeid. Sommige coniferen zijn zo hard dat je een zweepzagen of handsnoeischaar nodig hebt om ze te snoeien, terwijl andere coniferen makkelijk met de schaar kunnen worden gesnoeid. Probeer eerst met de schaar voordat je iets anders gebruikt.

In welke periode het beste Conifeer snoeien?

Het snoeien van coniferen wordt het beste in de herfst of winter uitgevoerd, omdat de planten dan in hun rustperiode zitten. Het snoeien gaat gemakkelijker, omdat de takken dan minder elastisch zijn. Ook heb je dan minder kans dat je de plant beschadigt. Wees voorzichtig als je coniferen snoeit in de zomer, zodat je de plant niet verbrandt in de zon. Dit kan vooral gebeuren als je een plant hebt die meer gevoelig is voor de warmte van de zon.

Welke gereedschappen heb je nodig om Conifeer te snoeien?

Voor het snoeien van coniferen heb je de juiste gereedschappen nodig. Voor het wegknippen van de takken heb je een snoeischaar en eventueel een zweepzaag nodig als de takken te dik zijn. Ook heb je een loofknipper nodig om de kleinere takken mee te korten.

Een korte conclusie

Coniferen zijn zeer decoratieve, prachtige bomen die als enige structurele elementen in de tuin dienen. Daarom moeten ze regelmatig worden gesnoeid en gevormd om hun eigenschappen te behouden of verbeteren. Kies voor het beste resultaat de herfst of winter om de coniferen te snoeien. Gebruik de juiste gereedschappen zoals scharen en loofknipper om een goed resultaat te verkrijgen.

Plaats een reactie