Conifeer snoeien

Heeft u coniferen in uw tuin of tuinpad? Dan is het goed om te weten hoe en wanneer u deze coniferen het beste kunt snoeien. Door met de juiste technieken te snoeien zal uw conifeer mooier blijven. In dit artikel krijgt u tips over hoe u coniferen kunt snoeien, in welke periode van het jaar en waarmee u het het beste kunt doen.

Welke coniferen worden gesnoeid?

Er zijn veel verschillende coniferen, waaronder Taxus, Thuya, Cupressus, Pinus en de bekendste, de Pinus sylvestris. Deze coniferen worden het meest gesnoeid, maar alle soorten coniferen kunnen worden gesnoeid.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

De beste tijd om te snoeien is tussen de maanden maart en april. In deze maanden heeft de conifeer het meeste voedingsstoffen en energie en zullen er geen gevolgen zijn voor de ontwikkeling van de conifeer. Ook bloeiende soorten coniferen kunnen worden gesnoeid, maar dit is wel beter om te vermijden in de winter, omdat de bloemen dan kunnen bevriezen.

Hoe snoei je de conifeer?

Als u de conifeer wilt snoeien, is het belangrijk dat u goed kijkt en plannen maakt. Als u bijvoorbeeld wilt dat de conifeer een kubusvorm krijgt, kunt u eerst de takken aan de bovenkant van de conifeer snoeien. Kijk ook goed naar de vorm van de equator. Als de takken aan de equator niet even breed zijn, kunt u deze uitsnoeien om de vorm van de conifeer te herstellen.

Als u de conifeer wilt snoeien op plekken die moeilijk toegankelijk zijn, zoals op de bovenkant of aan de randen, moet u geslonken snoeien toepassen. Met deze techniek knipt u lagere takken uit eerst. Daarna knipt u de hogere takken zodat de conifeer de gewenste vorm krijgt.

Als u de conifeer wilt snoeien is het belangrijk dat u schoon gereedschap gebruikt. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een speciaal snoeimes of een schaar gebruiken. Het gebruik van een los mes is af te raden, omdat dit schade aan de conifeer kan toebrengen.

Wat gebeurt er als je de conifeer niet snoeit?

Als u de conifeer niet snoeit, groeit deze thuis uit en wordt de conifeer sleet. Om de conifeer mooi te houden moet u de conifeer dus snoeien. Ook kan het zo zijn dat de conifeer zo groot wordt dat deze het licht blokkeert, waardoor planten die eronder staan, minder goed kunnen groeien. Door regelmatig te snoeien kan u dit voorkomen.

Conclusie

Het snoeien van coniferen vergt misschien wat extra inspanning, maar als u de tips uit dit artikel volgt, kunt u een mooie conifeer krijgen die ruimte geeft voor andere planten en die een stijlvolle toevoeging is aan uw tuin of tuinpad. De beste tijd om te snoeien is tussen maart en april. Creëer de gewenste vorm met behulp van de technieken slenk- en kopjesnoei. Vergeet ook niet om schoon gereedschap te gebruiken en vermijd los gereedschap.

Plaats een reactie