Coniferen Snoeien

Coniferen

Coniferen zijn populaire, stinkende boomsoorten die in Nederland voorkomen. Ze zijn voornamelijk bekend om hun prachtige, kegelvormige vorm en hun mooie naaldachtige bladeren. Coniferen zijn goed bestand tegen Nederlandse condities en hun bladeren geven een heerlijke sfeer af in de tuin. Elke conifeer heeft verschillende snoeiwijzen die het beste tot hun recht komen, het is daarom belangrijk om te weten welke soorten coniferen je hebt en hoe je deze correct moet snoeien.

Wanneer coniferen snoeien?

Coniferen kunnen het beste worden gesnoeid in het voorjaar, vanaf maart. Elke conifeer heeft verschillende snoeiwijzen, afhankelijk van de soort. Grofweg kan er wel een algemeen patroon worden gevolgd. Meestal bestaat deze uit het verwijderen van de oude naalden en het verwijderen van de scherpe punten van jongere plantenreeksen. Als je coniferen wilt snoeien in het najaar, als de nieuwe loten zich al hebben gevormd, is dat ook oké. Je hoeft alleen maar de punten van de scheuten te verwijderen die te ver zijn uitgegroeid.

Welke gereedschappen gebruik je bij het snoeien van coniferen?

Het snoeien van coniferen is een eenvoudige taak, en er zijn verschillende gereedschappen die daarmee helpen. De beste tool voor het snoeien van coniferen is een koele handzaag. Het is het beste om een koele handzaag te gebruiken die speciaal is ontworpen voor het snoeien van coniferen. Deze hebben geslepen tanden om precieze snijranden te verkrijgen. Als je een conifeer hebt die te groot is om te snoeien met een koele handzaag, kun je ook een schaar of kantelzaag gebruiken. Al deze gereedschappen moeten schoon worden gehouden om infectie en schimmelgroei te voorkomen.

Tips voor het snoeien van coniferen

Het is belangrijk om je te onthouden van teveel snoeien van de coniferen. Als je te veel snoeit, verlies je de mooie kegelvorm van de conifeer. Je moet ook oppassen dat je de jongere scheuten niet teveel knipt. Gedurende het groeiseizoen kan er eventueel tweemaal of driemaal gesnoeid worden, afhankelijk van de grootte en het type conifeer. Het is ook belangrijk om de boom in staat te stellen om te ontspannen en te ademen tussen snoeibeurten. Schokkerende snoeihandelingen zijn schadelijk voor de coniferen.

Conclusie

Coniferen zijn mooie, aantrekkelijke planten die lange tijd bij technisch correct snoeien bekoorlijke tuinlandschappen kunnen creëren. Met de juiste technieken kunnen echte kunstwerken worden gemaakt van coniferen. Wanneer en hoe je coniferen snoeit, afhankelijk van de soort en de grootte, is belangrijk, en het is ook goed om de juiste gereedschappen te gebruiken. Daarnaast kan het voor coniferen nuttig zijn om de bomen af en toe te laten ademen en te ontspannen tussen snoeibeurten.

Plaats een reactie