Coniferen snoeien

Coniferen, ook wel naaldbomen genoemd, zijn vrij makkelijk te herkennen aan hun naaldachtige groene bladeren. Ze kunnen een krachtig element toevoegen aan elke tuin of landschap en een stijlvolle element toevoegen aan je buitenruimte. Coniferen hebben echter specifieke verzorgingsbehoeften, waarvan snoeien een belangrijke is. Je moet een conifeer goed snoeien om de meest aantrekkelijke verschijning te behouden.

Waarom Coniferen snoeien?

Uitgebreide snoei is cruciaal voor een goed onderhouden conifeer. Snoeien zal de vorm verbeteren, de structuur van de boom verstevigen, de mogelijke schade verminderen en de gezondheid van de boom verbeteren. Als je de vorm en uitstraling van je conifeer wilt behouden, moet je periodiek een beetje tijd besteden aan het snoeien. Snoeien moet minstens eenmaal per jaar worden gedaan, maar kan vaker nodig zijn als je een interessante gevormde boom hebt.

Hoe Coniferen snoeien?

Coniferen snoeien komt eigenlijk neer op het verwijderen van gele, zieke of dode naalden of waar deze aan de stam bevestigd zijn, en het verwijderen van waterscheuten, lange of dubbele oksels en stervormige uitstulpingen. Je begint het beste aan de basis van de conifeer en werkt steeds naar boven toe. Probeer alle waterscheuten bij de basis net onder de boom te verwijderen en van daaruit werken in de richting van de top van de boom. De waterscheuten mogen niet boven de top blijven staan, omdat ze de rest van de boom in de weg zullen zitten.

Het snoeien van coniferen kan in elk seizoen worden gedaan. Voor het meeste coniferen is het beste seizoen voor het snoeien tijdens de winter of vroege lente. In veel gevallen, vooral bij jonge coniferen, kan het optimum de lente of de late zomer zijn. Als je deze seizoenen niet hebt, kun je ze waarschijnlijk het hele jaar door snoeien, maar het kan nodig zijn het effenen van de vorm van je conifeer te vertragen of te verminderen naarmate je dichter bij het volgende seizoen komt.

Gereedschappen voor het snoeien van Coniferen

Bij het snoeien van coniferen, zijn de beste gereedschap lange, dunne scharen warmteslijpers. De schaar is ideaal voor het verwijderen van een enkele naald, een waterscheut of een langer tak. Een warme slijper is een eenvoudig apparaat dat wordt aangedreven door een elektrische motor of batterij. Het kan steviger en sneller sneden dan een schaar en biedt een nauwkeuriger resultaat. Een warme slijper maakt ook een nette afwerking in vergelijking met een schaar. Als je veel snoeiwerk hebt, is het mogelijk de aanschaf waard voor grote projecten.

Voor grotere snoeiplannen zijn er motorisch aangedreven snoeischaren verkrijgbaar die een meer krachtige uitkomst geven. Met behulp van deze krachtige gereedschappen kun je snel naalden, waterscheuten en takken verwijderen. Handmatige scharen zijn geschikter voor kleinere coniferen en grote scharen voor grote coniferen.

Als je gereedschap aanschaft voor het snoeien van coniferen, kies dan voor degenen die olie bevatten voor langdurige slijtvastheid. Gep refocc urend gereedschap kan je coniferen beschadigen, waardoor er meer kans is op besmetting en schimmelvorming. Het is ook belangrijk om je gereedschappen na ieder gebruik goed schoon te maken voordat je ze opbergt.

Conclusie

Als je een conifeer in je tuin hebt, is het belangrijk om het goed onderhouden. Snoeien is een belangrijke verzorgingsfactor en het is belangrijk om tijd uit te trekken om er voor te zorgen dat je conifeer in goede conditie blijft. Als je het goed doet, zorg je ervoor dat de conifeer er mooi uit blijft zien en de gezondheid door de jaren blijft behouden.

Plaats een reactie