Dakplataan snoeien

De dakplataan is een vaste plant die meestal in stedelijke omgevingen voorkomt. Hij is vanwege zijn hoogte en kronkelende takken een ideaal optie als luchtfilter in de stad. Hij is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog erg veelzijdig.
Het is belangrijk om te weten dat de dakplataan vrij makkelijk is om te snoeien, maar dat het wel noodzakelijk is om het regelmatig te doen.

Waarom is snoeien nodig?

Snoeien is nodig omdat de bomen oud worden. Oudere bomen hebben de neiging om minder stevig te staan, waardoor de kans op storm- of windschade toeneemt. Ook zorgt het ervoor dat er teveel schaduw ontstaat of dat er minder licht naar de bodem op de grond valt. Verder is het heel belangrijk de dakplataan regelmatig te snoeien, zodat er geen overbodige takken aan de boom groeien. Deze takken kunnen uiteindelijk een gevaar vormen voor mens en dier.

Wanneer is de juiste tijd om de dakplataan te snoeien?

Het beste is om de dakplataan te snoeien in de winter (rond november of december). In deze periode is het afgeraden om de dakplataan te snoeien, omdat de boom dan in rust is en vatbaar is voor ziektes en schimmels. Tijdens de lente (maart / april) begint de groei van de dakplataan en is het veilig om de dakplataan te snoeien. De lente is ook een goed moment om eventuele toekomstige snoei te plannen.

Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67
GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 164.00

Hoe en met welk gereedschap kun je de dakplataan het beste snoeien?

Het is het beste om te beginnen met het snoeien van kleine takken voorzichtig en stap voor stap te doen. Gebruik voor het snoeien bijvoorbeeld een takkenschaar of een snoeischaar. Met deze gereedschappen kun je de tak aanpakken en netjes snoeien.

Het is belangrijk dat je bij het snoeien het kroontje op een zo natuurlijk mogelijke manier blijft. Het helpt om goed in het kroontje te kijken en te proberen de boom zo veel mogelijk de vorm te laten behouden die hij al had. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van de takken probeert te behouden om het gebladerte boven een stam zo groen mogelijk te houden.

Het snoeien van de dakplataan is een proces dat wel 1 tot 2 uur in beslag kan nemen. Probeer ook elke 3-4 jaar wat kleinere takken weg te halen die niet nodig zijn. Verwijder bijvoorbeeld takken die tegen andere takken aan groeien of takken die door knopen groeien op hetzelfde niveau.

Voor het snoeien van de takken aan de basis van de boom is het belangrijk om altijd een snoeischaar te gebruiken, omdat de takken hier anders te broos zijn en kunnen knappen wanneer ze met een ander gereedschap worden gesnoeid.

Conclusie

Snoeien is belangrijk om de dakplataan in goede staat te houden. Je moet de dakplataan het beste in de winter (rond november of december) snoeien. Gebruik voor het snoeien een takkenschaar of een snoeischaar. Probeer zoveel mogelijk van de takken te behouden om het gebladerte boven een stam zo groen mogelijk te houden. Ook moet je elke 3-4 jaar wat kleinere takken weghalen waar nodig. Blijf de boom zo veel mogelijk de vorm behouden die hij al had. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je jouw dakplataan optimaal kunt snoeien.

Plaats een reactie