Denneboom snoeien

Dennebomen zijn een bijzondere verschijning in veel tuinen in Nederland. Naast dat ze prachtig uitzien, zorgen ze ook voor schaduw die behouden kan worden. Een Denneboom heeft echter regelmatig onderhoud nodig om gezond te blijven. Daarom is het verstandig om je Denneboom te snoeien. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de vraag hoe je een Denneboom het beste kunt snoeien. Hierbij worden meerdere onderwerpen behandelt, zoals in welke periode je je Denneboom moet snoeien, hoe je het aanpakt en met welk gereedschap je het snoeien uitvoert.

Wanneer je een Denneboom snoeien?

De beste periode om een Denneboom te snoeien, is in het voorjaar. Afhankelijk van het klimaat in een bepaalde regio, kan dit verschillen van begin mei tot eind juni. Een Denneboom heeft deze periode nodig om de knoppen voor de volgende lente vol te laten staan. Dennebomen kosten echter veel energie, waardoor ze gevoelig zijn voor stres. Het is daarom beter om een Denneboom niet te vaak te snoeien. Twee keer per jaar is genoeg. Met name in het voorjaar is het verstandig om hiervoor de volgende twee regels in acht te nemen:

  • Kies de takken die je wilt verwijderen zorgvuldig uit. Verwijder alleen takken met schade, zieke takken of takken die blokkerend zijn. Snoei niet te veel takken; alleen wat bij komt om ervoor te zorgen dat de bovenkant en de zijkanten van de Denneboom open blijven.
  • Snoei de takken in een reëel patroon, wat betekent dat je bijvoorbeeld elke andere tak moet snoeien en altijd naar boven moet werken. Snoei alleen de uiteinden van takken die groeien en verwijder geen takken die helemaal naar binnen gericht staan. Dit om te voorkomen dat de Denneboom geen evenwicht heeft.

Hoe een Denneboom snoeien?

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen. Je hebt onder andere een goed scherp en schoon snoeimes, een touw, tuinhandschoenen, ladder en beschermende kleding nodig. Je kunt daarnaast ook stevige schoenen met antislipzolen dragen om zo veilig mogelijk te werken.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.50
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Eenmaal voorbereid kun je gaan starten. Eerst is het verstandig om de Denneboom te bekijken. Zoek naar dode takken die je kunt verwijderen en bepaal welke takken je kunt snoeien om het evenwicht van de Denneboom te behouden en om blokkerende takken weg te halen. Als je alle takken hebt gevonden die je wilt verwijderen, kun je met het snoeien beginnen.

Terwijl je aan het snoeien bent, is het belangrijk om goed op de takken te letten en te voorkomen dat de takken worden geperst. Om dit te voorkomen, gebruik je eerst een touw om de takken stevig tegen elkaar aan te binden. Vervolgens pak je een goed scherp snoeimes en snoei je de takken met een brede haal. Houd ook altijd rekening met de haken waar de takken aan de stam kunnen blijven hangen, omdat dit het gewicht van de tak in evenwicht houdt.

Na het snoeien kun je de boompjes netjes afwerken met een snoeischaar. Zo kun je ervoor zorgen dat alle takken een nette, even lange bovenkant hebben. Tenslotte is het verstandig om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat de apparatuur en het gebied rondom de Denneboom beschadigd raakt.

Welk gereedschap gebruik je bij het snoeien?

Om een Denneboom te snoeien, heb je een verscheidenheid aan gereedschap nodig. Ten eerste heb je een goed scherp en schoon snoeimes nodig. Ook heb je een touw, tuinhandschoenen, ladder en stevige antislip schoenen nodig. Je kunt ook beschermende kleding dragen als je bovenop een Denneboom moet staan. Tenslotte heb je ook een snoeischaar nodig, om de takken netjes af te werken.

Conclusie

Snoeien van een Denneboom is een belangrijke stap in het onderhouden van deze bijzondere verschijning in veel tuinen in Nederland. Het is verstandig deze werkzaamheden in het voorjaar uit te voeren. Om het volledige proces door te voeren heb je een aantal vereiste gereedschappen, zoals een snoeimes, touw, tuinhandschoenen, ladder, stevige schoenen en een snoeischaar. Vergeet ook niet om de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Een goede voorbereiding en het opvolgen van de bovenstaande aanbevelingen helpen om ervoor te zorgen dat je Denneboom er in topconditie uit komt te zien.

Plaats een reactie