Druif snoeien

Druiven zijn een van de oudste cultuurgewassen ter wereld. Ze zijn makkelijk om te kweken, smaken verschillend en door hun krachtige smaak een lekkernij voor mensen om te eten. Hoewel druiven decennialang als onderhoudsvriendelijk bekend staan, hebben ze soms wat extra zorg nodig om de beste opbrengst te bereiken. Het snoeien van druiven is een van de belangrijke onderdelen van het verzorgen van deze heerlijke vruchten. In dit artikel bespreken we hoe we de druif het beste kunnen snoeien, wanneer we dit het beste kunnen doen en wat voor materialen we nodig hebben.

Waarom is snoeien noodzakelijk?

Het snoeien van druiven is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende energie naar de druivenstokken gaat, zodat er meer stamgebied voor de vorming van bloemen en vruchten ontstaat. Het snoeien houdt ook de druivenstokken in goede conditie, zodat ze gezond en productief blijven. Het is ook belangrijk om de druif te snoeien om ervoor te zorgen dat er geen oude of zieke takken blijven, waaruit andere schadelijke gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Wanneer Druif snoeien?

Het snoeien van de druivenstokken is het beste tussen november en februari, waarbij het meeste snoeiwerk op het laatste moment gedaan wordt. Het is beter om op een koude en droge ochtend te beginnen, waarbij de laagste temperaturen zo tussen 6 en 10 °C liggen. Wanneer je later begin is het belangrijk om goed op te letten dat de temperatuur niet boven de 20 graden Celsius komt, om te voorkomen dat er teveel warmte in de plant komt en de nieuwe groei teveel wordt gestimuleerd.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.50
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Hoe je het snoeien moet aanpakken

De beste manier om druivenstokken te snoeien is door een combinatie van ‘hand- en machine-snoei’. Bij de hand-snoei worden de oude, zieke en dood takken met de hand met een schaar gesnoeid. De machine-snoei maakt gebruik van speciaal gemaakte elektrische trimmers voor de stammen. Deze trimmers zijn ontworpen om door te dringen in de dichte schors van de stammen, waardoor de meeste takken worden verwijderd. Het gebruik van de trimmers is vrij eenvoudig, maar vereist wel enige ervaring voor een goed resultaat.

Gereedschappen die je nodig hebt

Om druiven te snoeien heb je een aantal speciale gereedschappen nodig. Een reeks brede maar effectieve scharen is de basis. Aangezien de meeste druivenstokken dikke stammen hebben, heb je dan ook een stokbeugel nodig die stevig om de stam heen past. Als je veel oud hout te snoeien hebt, dan heb je ook een kloofzaag of een beitel nodig. Elektrische trimmers die bedoeld zijn voor het snoeien van druiven, worden al verkocht in veel tuincentra.

Veilige snoeitips

Tijdens het snoeien is het erg belangrijk dat je je aan enkele veiligheidsvoorzorgsmaatregelen houdt. Zorg ervoor dat je alle benodigde en geschikte gereedschappen hebt voordat je begint met het snoeien. Draag altijd mouwen conform de veiligheidsvoorschriften en gebruik de trimmer of schaar nooit onbeheerd op open-arm groen hout. Ook moet je altijd goed oppassen als je bovenin de takken gaat werken, om eventuele valgevaar te voorkomen.

Het resultaat

Als je het juiste moment, de juiste technieken en het juiste gereedschap gebruikt bij het snoeien van druiven, zal je al je harde werk beloond worden met een prachtig fruit dat gezond en heerlijk smaakt. Het is belangrijk om de druiven regelmatig te controleren op ziektes en plagen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen als er veranderingen zijn aan de druivenstokken. Met de juiste zorg zullen je druivenstokken voortdurend gezond blijven en voldoende opbrengst geven.

Plaats een reactie