Eik Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Eik.
Een goede voedingsbodem, luchtig houden van de kruin en het verwijderen van verdorde en beschadigde takken zijn onontbeerlijk voor een gezonde en mooie Eik.
Het snoeien van een Eik moet op de juiste manier gebeuren, meestal twee keer per jaar en bestaat uit het verwijderen van beschadigde, verdorde of ziekteverwekkende takken.
te oude eikenbomen hebben ook extra zorg nodig. Regelmatig snoeien vermindert de kans op een infectie of schimmelziekte.

Het snoeien van een Eik is niet zo moeilijk als het lijkt, maar het is wel belangrijk dat je de juiste technieken en gereedschappen gebruikt. In deze handleiding worden stap voor stap de technieken en gereedschappen behandeld die je nodig hebt om een Eik op de juiste manier te snoeien.

Wanneer een Eik snoeien?

Eiken zijn de meest voorkomende bomen in Nederland.
Het meest optimale moment voor het snoeien van een Eik is eind april of begin mei.
Op deze momenten heeft de Eik voldoende tijd om te herstellen van het snoei- en verjongingsproces.
Door je Eik op het juiste moment
te snoeien heb je meer kans op een goede herstellingssnelheid en verlies je minder gesnoeide takken.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Hoe een Eik snoeien?

Voordat je met snoeien begint, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je in een goede positie staat.
Gebruik een ladder of wastafel om er zeker van te zijn dat je de Eik in de hoogte kunt bereiken.
Gebruik ook beschermende kleding en schoenen als extra veiligheidsmaatregel.

Voor het snoeien van eiken heb je het juiste gereedschap nodig.
Gebruik een scherpe snoeischaar, steelzaag en vlijmscherpe bijl voor het verwijderen van dood of beschadigd hout.
Gebruik de schaar of de steelzaag om de tak op de juiste positie te plaatsen.
Maak de steelzaagschacht schoon met een schoonmaakmiddel voor hijsel om te vermijden dat het stof meekomt.

Snoei je Eik vervolgens met korte, vlugge bewegingen.
Gebruik daarbij de volgende methode om een mooi resultaat te krijgen:
Snoei alle schade weg, bijvoorbeeld verdorde of gebroken takken, en verwijder ook ongezonde delen.
Bij kleinere takken kun je ook het bovenste deel eraf snoeien.
Vervolgens kun je de laatste dunne takken opsnoeien voor een mooiere kruinstructuur.

Na het snoeien kun je de Eik beschermen tegen insecten en schimmels door de open wonden in de takken te behandelen met een samentrekkende hars.
Het is belangrijk om te weten dat je de gesnoeide takken voorzichtig naar beneden moet laten vallen, zodat de tak niet op de grond breekt.

Hoe vaak een Eik snoeien?

Het is belangrijk om je Eik time te time te snoeien, zodat hij gezond en mooi blijft.
Voor normale Eiken kun je dit twee keer per jaar doen.
Als de Eik te oud wordt, dan moet hij vaker gesnoeid worden om infecties en schimmelziekten te voorkomen.
In dit geval kun je de Eik drie of vier keer per jaar snoeien.

Eiken die jonger zijn dan 10 jaar hebben meer verzorging nodig dan oudere.
Oudere eiken hebben minder verzorging nodig en moeten zeker niet meer dan twee keer per jaar worden gesnoeid.
Bij het snoeien moet je ook rekening houden met de aard van de Eik.
Sommige soorten hebben specifieke verzorgingsbehoeften en hiervoor moet je extra opletten.

Naast het reguliere snoeien van je Eik, is het ook verstandig om regelmatig te controleren of er insecten of schimmels op de takken zitten, en om regelmatig de grond om de Eik te bemesten,
zodat hij voldoende voedingsstoffen krijgt.

Conclusie

Snoeien is een essentieel onderdeel van de verzorging van elke Eik.
Door geregeld te snoeien, verminder je de kans op infectie of schimmelziekte en krijg je een gezonde en stevige kruin.
Het perfecte moment voor het snoeien is eind april of begin mei, maar afhankelijk van de aard van je Eik kan dit variëren.
Gebruik altijd scherp snoeigereedschap, laat de gesnoeide takken voorzichtig naar beneden vallen en bescherm de open wonden met een samentrekkende hars.

Meerder keren per jaar door je Eik snoeien is nodig als hij te oud is.
Dus, als je op zoek bent naar een gezonde en mooie Eik, denk dan goed na over het snoeien van je Eik en gebruik de juiste technieken en gereedschappen.

Plaats een reactie