Esdoorn snoeien

Een esdoorn heeft een spectaculaire verschijning in de tuin. Deze bomen zijn echter veeleisend als het gaat om het snoeien ervan. Indien de bomen niet goed gesnoeid worden, zal de esdoorn snel zijn staat verliezen en zal het niet meer zo’n spectaculaire verschijning in de tuin zijn. Om de esdoorn in optimale conditie te houden is het dus belangrijk om deze regelmatig te snoeien. In dit artikel wordt besproken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wanneer moet je een esdoorn snoeien?

Het is het beste om een esdoorn te snoeien in de late winterperiode, bij voorkeur vanaf het einde van januari tot aan het begin van maart. Het is ook mogelijk om de bomen later in het jaar te snoeien, maar het is aan te raden om dit zoveel mogelijk te vermijden. Dit komt omdat een esdoorn, in tegenstelling tot andere bomen, niet in de lente nieuwe schotels aanmaakt waardoor het snoeien teveel het uiterlijk van de boom kan veranderen.

Hoe pak je het snoeien van een esdoorn het beste aan?

Het is belangrijk om de esdoorn te snoeien op de juiste manier. Eerst en vooral moet je beginnen met het verwijderen van alle dode en zieke takken. Dit zal het makkelijker maken om de rest van de takken te beoordelen zodat je kan zien wat je al dan niet moet weghalen. Let hierbij goed op dat je de takken die je weghaalt niet te kort snoeit om te voorkomen dat je de esdoorn schade toebrengt.

Daarnaast is het ook belangrijk om alle dikke en verdorde takken te verwijderen. Deze takken vertragen de groei van de boom doordat de vezels en de poriën dichtslibben. Daarnaast kunnen de dikke takken ook mogelijk breken tijdens stormen of sterke wind. Let hierbij wel op dat je niet teveel takken weghaalt, zodat de esdoorn zijn staat kan behouden.

Met welke gereedschappen moet je een esdoorn snoeien?

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken bij het snoeien van een esdoorn. Ten eerste is het aan te raden om een goede snoeischaar te gebruiken. Het is ook belangrijk om een stokbons of stokzaag te gebruiken om de dikke takken te verwijderen. Daarnaast is het ook goed om de esdoorn een ‘bloedverdunner’ te geven. Dit is een poeder dat gemaakt is om hergroei te stimuleren. Het is vaak verkrijgbaar in tuincentra en is eenvoudig aan te brengen op de takken die je weghoudt.

Rampen vermijden bij het snoeien van een esdoorn.

Om de esdoorn in zo goed mogelijke staat te houden is het belangrijk om enkele belangrijke tips in het achterhoofd te houden. Ten eerste is het belangrijk om weg te snoeien tot aan een nieuwe knop of liefst tot aan een twijgtak. Dit gemeten vermijd je dat er een ‘gap’ ontstaat in de kroon waardoor de esdoorn zijn staat gaat verliezen.

Daarnaast is het ook belangrijk om altijd rekening te houden met de stam van de boom. Het is niet de bedoeling om de stam van de boom te beschadigen of te snoeien. Ook is het belangrijk om de takken te snoeien tegen de stam van de boom en niet eroverheen.

Conclusie

Het snoeien van esdoorns is een hele klus. Aangezien deze bomen veeleisend zijn als het gaat om het behouden van hun staat is het van belang om de bomen op de juiste manier te snoeien. Bij het snoeien is het belangrijk om de bomen in de late winterperiode te snoeien, de dikke en verdorde takken weg te halen en de boom met de juiste gereedschappen en technieken te snoeien. Als je al deze stappen opvolgt zal het je zeker lukken om de esdoorn in zijn staat te houden.

Plaats een reactie