Ficus benjamina snoeien

Ficus benjamina is een populaire plant voor zowel binnen als buiten. De plant is goed bestand tegen vele omstandigheden en is daarom ideaal voor binnenhuis en tuin. De plant is een laagblijvende struik die ideaal is om als borders of hagen gebruikt te worden. Hoewel deze plant weinig verzorging nodig heeft, is het wel belangrijk deze regelmatig te snoeien. In dit artikel vertellen we je hoe je Ficus benjamina op het juiste moment en op de juiste manier kunt snoeien.

Periode voor het snoeien van Ficus benjamina

De beste periode om de Ficus benjamina te snoeien, is tussen februari en maart. In deze periode is winterknopvorming, waarbij de plant groeit naar de lichtbron. Snoei de toppen van de takken om een betere vorm te krijgen, maar laat de kroonstructuur intact. Als je later in het jaar, vanaf medio maart, de Ficus benjamina gaat snoeien verlies je veel van het nieuwe groeigedrag. Probeer zoveel mogelijk uitdunning te doen met knipbewegingen, dit om de groei te stimuleren en zwakke of zieke takken te verwijderen. De plant is erg gevoelig voor de druppels die als gevolg van de snoei over de bladeren druppen, dus maak de snoei vanuit de grens naar buiten toe. Hiermee vermijd je dat er te veel druppels op de bovenzijde van de bladeren belanden.

Gereedschappen voor het snoeien van Ficus benjamina

Als je Ficus benjamina gaat snoeien heb je hulpmiddelen nodig. Het beste gereedschap om te gebruiken bij het snoeien van de plant zijn zogenaamde snoeischaren van hoge kwaliteit. Deze scharen zijn speciaal ontworpen om in de dunste takken te knippen zonder het omringende gebladerte te beschadigen. Ze hebben scherpe messen waardoor je precieze knipprestaties krijgt. Koop een geschikt paar tuinscharen met een anti-slip / rollkrachtbehandelingssysteem dat bestand is tegen roest en corrosie. Ook een loperschaar kan bruikbaar zijn, vooral als je brede takken of twijgen moet verwijderen.

Stappenplan voor het snoeien van Ficus benjamina

Het is niet erg moeilijk om Ficus benjamina te snoeien maar je moet wel weten wat je doet. Hieronder geven we een stappenplan dat je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je de plant op de juiste manier snoeit.

Stap 1: Maak een inventaris van de plant

Het eerste wat je moet doen als je de Ficus benjamina gaat snoeien, is een inventaris maken van de plant. Kijk of er twijgen of takken zijn die sterven, zwak zijn of krom staan. Markeer deze zodat je weet welke je moet verwijderen.

Stap 2: Verwijder de geselecteerde twijgen

Nu je de twijgen hebt gemarkeerd, kun je deze verwijderen met je tuin elleboog of snoeischaren. Verwijder de twijgen heel voorzichtig om schade te voorkomen. Probeer zo min mogelijk schade aan de andere takken en bladeren aan te brengen.

Stap 3: Maak het takkepatroon en vorm weer terug

Als je alle zieke takken verwijderd hebt, moet je het takkepatroon en de vorm weer terug brengen. Als je de takken recht en in vorm snoeit krijg je een gezonde, mooi vormende Ficus benjamina.

Stap 4: Knip nieuwe takken

Voor het maken van een mooie volle plant is het soms nodig om nieuwe takken aan te maken. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je een stengel of een takje selecteert dat daarvoor geschikt is en deze in de juiste richting knipt.

Stap 5: Reinig de snoeischaren en verwijder het afval

Als laatste stap moet je de snoeischaren en het afval zoals bladeren of twijgen die je verwijderd hebt, verwijderen. Dit voorkomt problemen als je deze later in de tuin terugzet. Controleer de scharen voordat je ze opbergt en maak ze schoon met een vochtige doek.

Met deze stappen en bovenstaande tips kun je Ficus benjamina op de juiste manier snoeien. Zorg er ook voor dat je het juiste gereedschap gebruikt en op de juiste manier knipt. Zo voorkom je schade en voorkom je dat je de plant moet herplanten.

Plaats een reactie