Frambozen snoeien

Frambozen zijn heerlijke en voedzame fruitsoorten waar veel mensen van genieten. Maar het snoeien van de struiken die de frambozen produceren, is minstens zo belangrijk als het oogsten. Een goed onderhouden struik zal minder last hebben van ziektes en plagen en een grotere opbrengst leveren. In dit artikel gaan we dieper in op frambozen snoeien; hoe je dit het beste kunt doen, met welke gereedschappen, en in welke periode.

Wat is frambozensnoei?

Frambozensnoei, of de “fruiting” van de frambozen, is het proces van het verwijderen van oude, niet-productieve offshoots en bladeren die geen voedingsstoffen aan de struik leveren. Deze offshoots kunnen op den duur de groei van de struik blokkeren. Je wilt voorkomen dat er te veel ongezonde of onvruchtbare struikdelen blijven voordat de productie begint. Door het verwijderen van deze onvruchtbare delen voordat de na-oogstseizoen zal de productie verhogen.

In de herfst kan de offshoot ook in het voorjaar opnieuw beginnen met groeien. Als je dit voorkomt, voorkom je ook dat je struik in het voorjaar te veel gedwongen voeding in moet zetten voor het omgaan met meer groei.

Hoe snoei je frambozen?

Het snoeien van frambozen moet twee keer per jaar worden gedaan: in de lente en in de herfst. In de lente moeten oude, dood en week blad begonnen worden verwijderd. Deze bladeren zijn bijna zwart en laag in voedingsstoffen, waardoor ze geen voeding aan de plant geven. Als je deze bladeren verwijdert, worden de nieuwe lichtere bladeren veel langer blijven groeien en de stengels kunnen langer en groter worden.

In de herfst is het tijd om de primocanes en de remontante frambozen te snoeien. Met primocanes -oftewel eerstejaars frambozen- worden de nieuwe stengels bedoeld die in het lente ranken hebben gegroeid. Deze stengels kunnen nu de volgende zomer vers vruchten dragen. Eind september moeten de oude stengels die meer dan 2 jaar oud zijn, afgeknipt worden. Met remontante frambozen worden de tweejaarlijkse stengels bedoeld die in het vroege voorjaar uitlopen en in het late najaar vruchten dragen. Deze stengels moeten in de herfst worden afgeknipt, zodat de stengels in het voorjaar opnieuw kunnen Ranken.

Wat heb je nodig om te snoeien?

Je hebt een aantal basisgereedschappen nodig om frambozen te snoeien. Een stevige schaar is waar je meestal mee begint. Dit is om de oude of zieke stengels af te knippen. Daarnaast heb je ook een goede hoeksteel om obstakels tijdens het snoeien op een veilige afstand te houden. Frambozen kunnen ranken tot 2,5 meter, dus een ladder is ook aan te raden als je een hoge plant hebt.

Aandachtspunten bij het snoeien van frambozen

Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk om een paar aandachtspunten in het achterhoofd te houden. Zorg ervoor dat als je een stengel verwijdert dat je deze zo dicht mogelijk boven de grond snoeit. Dit is om te voorkomen dat je het middenstuk van de stengel vergeet te snoeien. Dit middenstuk kan opnieuw beginnen te groeien, waardoor de vruchten die de stengel draagt meteen verloren zijn. Je kunt ook verdorde of gebroken stengels verwijderen die niet meer bruikbaar zijn, om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden.

Het verwijderen van ongecontroleerd groeiende ranken helpt ook bij het bevorderen van de besturing en productie bij het planten in containers of kleine ruimtes. Hier is het belangrijk dat je er niet te veel of te weinig van verwijdert, las je de groei van de struik niet te veel bemoeilijket.

Onthoud dat je er altijd rekening mee moet houden dat je de geproduceerde producten zo goed mogelijk wilt handhaven. Dit betekent dat je moet weten wanneer je moet snoeien, hoe je het moet doen, welke gereedschappen je nodig hebt en waar je op moet letten.

Conclusie

Frambozen snoeien is een van de belangrijkste stappen in het onderhoud ervan. Het is raadzaam dat je de struiken twee keer per jaar snoeit, in de lente en in de herfst. 18 Bij het snoeien is het belangrijk dat je goede gereedschappen gebruikt en dat je stengels zo dicht mogelijk boven de grond afknipt. Als je je aan deze tips houdt, zal je een hoogwaardige oogst hebben met minimaal onderhoud.

Plaats een reactie