Hedera: hoe je Hedera het beste kunt snoeien

Hedera is een populair type klimplant dat veel wordt gebruikt om buitenruimtes leuker en decoratiever aan te kleden. Deze klimplant staat erom bekend dat hij een lange levensduur heeft, maar alleen wanneer je het volledig en goed onderhoudt. Regelmatige snoei is daarom noodzakelijk om het gezond en mooi te houden. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je het beste Hedera kunt snoeien, in welke periode het het beste gedaan kan worden, hoe je het aanpakt en welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt.

Wanneer en hoe Hedera het beste kan worden gesnoeid

Voor het snoeien van Hedera is de tijd van het jaar belangrijk. In april, mei en juni is de beste tijd om je Hedera in vorm te snoeien. In juli en augustus kan het nog gedaan worden, maar de temperaturen kunnen dan zo hoog zijn dat de plant de snoei niet zo goed verdraagt. In september, oktober en november kan je zo nodig een lichte snoeibeurt geven, zoals het verwijderen van dode bladeren en bloemen, en in de winter kun je een hardere snoeibeurt doen, waarbij je dode takken en takken die de vorm van de plant verstoren verwijdert.

Begin met het wegknippen van dode bladeren en bloemen als je klaar bent met de winter-snoeibeurt van de Hedera. Verwijder ook beschadigde takken die bijdraagt tot een onregelmatige vorm of die gegeten worden door insecten. Houd vervolgens de natuurlijke vorm in de gaten. Je wilt een mooi symmetrische vorm creëren die toekomstige snoeien faciliteert, dus knip alle onregelmatigheden weg.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.50
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Gereedschap voor het snoeien

Het type gereedschap dat je nodig hebt om je Hedera te snoeien is afhankelijk van de grootte van de plant en de grootte van de takken die je wilt knippen. Als je kleinere takken en twijgen wilt knippen heb je een kleinere schaar nodig, zoals een takkenschaar. Als u echter grote takken wilt knippen, hebt u een grotere handschaar of loofschaar nodig. Het is aan te raden om naslijpscharen te gebruiken voor een schonere, zachte finish. Ook heb je een stok nodig om takken met je handen terug te duwen en om te kunnen kijken waar je wilt knippen. Als je het duurzaam wilt houden, is het het beste om kwaliteit gereedschappen te kopen die langer meegaan en waar je jarenlang plezier van hebt.

Belangrijke tips voor die je moet onthouden bij het snoeien

Voordat je begint met het snoeien van je Hedera, let er dan op dat je handschoenen draagt om je handen te beschermen tegen eventueel giftige stoffen. Zorg ervoor dat je het gereedschap maar één keer gebruikt voor het bewerken van de plant, zodat het niet verspreidt naar andere planten en om te voorkomen dat er infecties optreden. Zorg ook dat je het haksel als snel weghaalt en dat je de plant verzorgt zodra de snoeibeurt gedaan is. Vandaag de dag zijn er speciale plantvoeding die je kunt toevoegen aan het water om de plant nieuwe energie te geven nadat de snoei gedaan is.

Conclusie

Als je je Hedera goed wilt onderhouden, moet je regelmatig snoeien. Dit wordt het best gedaan in de lente en de herfst. Om het snoeien goed te doen heb je de juiste gereedschappen nodig, waaronder takkenscharen, loofschaar en naslijpscharen. Wees voorzichtig bij het knippen van je Hedera en draag altijd handschoenen om je handen te beschermen als je in aanraking komt met giftige stoffen. Als je de juiste technieken kent, dan zul je zien dat zorg en aandacht het resultaat zal zijn van een gezonde en mooie plant.

Plaats een reactie