Hoge boom snoeien

Hoge bomen zijn een prachtige aanwinst voor ieder tuin. Wanneer ze goed worden onderhouden, kunnen bomen meer dan tachtig jaar oud worden. Hoge bomen vereisen echter wel de nodige zorg en voorlichting, om hun gezondheid en levensduur te waarborgen. Een van de belangrijkste elementen van deze zorg is het snoeien van een hoge boom.

Het doel van het snoeien van een hoge boom is om het een goede, gezonde groei te gunnen. Dit is belangrijk omdat, wanneer er niet wordt gesnoeid, de recordhouders onder de bomen meestal de sterkste en gezondste exemplaren zijn. Daarnaast helpt het goed snoeien ook om de boom op het juiste moment bloesem en vruchten te laten produceren. Een goed moment om te snoeien is meestal in het begin van de lente of het einde van de winter.

Hoe te snoeien

Het snoeien van een hoge boom vereist een uitgebreide aanpak. Om deze klus veilig te klaren is een hoogwerker nodig. Hoogwerkers zijn in staat om enorme hoogtes te bereiken, waardoor een geschoolde arborist gemakkelijk bij alle takken van de boom kan komen. Voordat je begint met het snoeien, is het belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken.

Voor het snoeien van een hoge boom kun je het beste een paar speciale snoeischaar of een dunne verstelbare bijl gebruiken. Het is belangrijk om een geschikt gereedschap te kiezen, dat niet alleen sterk genoeg is om de takken te doorhakken, maar ook nauwkeurig genoeg is waarin de telers hun kunst kunnen weergeven. Naast het kiezen van het juiste gereedschap, is het ook belangrijk om het terrein onder de boom van eventuele onkruiden en zwerfvuil te zuiveren.

Hoe de boom te snoeien?

Voor een geslaagde snoeibeurt is het belangrijk om de boom te inspecteren en de takken en takkenstelen te verminderen. Om een goed beeld te krijgen van de boom, wordt sterk aangeraden om eerst omhoog te klimmen. Dit helpt bij het beoordelen van de vorm en staat van de bovenste takken. Voor een goed uitziende boom is het belangrijk dat de bovenkant van de boom volledig open is, waardoor het licht en de lucht naar de boom kunnen stromen. Dit helpt de boom om meer bloesem en vruchten te produceren.

Bij het snoeien is het ook belangrijk om rekening te houden met de kracht en de veiligheid van de boom. Om de kracht te vergroten, is het belangrijk om de takken die op dezelfde hoogte zitten, te matigen. Verder moet er ook rekening mee worden gehouden dat als er te veel wordt gesnoeid, de boom zijn sterkte en stabiliteit verliest. Om de veiligheid te waarborgen, moet ervoor worden gezorgd dat nooit meer dan 25 procent van de boom wordt ingekort.

Conclusie

In de meeste gevallen is het snoeien van een hoge boom een taak die alleen kan worden uitgevoerd door een geschoolde arborist. Hoogwerkers kunnen de arborist helpen bij het klimmen naar de top van de boom. Daarnaast is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken, zoals een speciale snoeischaar of een dunne verstelbare bijl. Na het snoeien is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen zwerfvuil of onkruid blijft liggen. Door de juiste zorg voor een hoge boom te geven, kunnen telers ervoor zorgen dat deze prachtige tuinaccessoire jarenlang een prachtig gezicht kan blijven.

Plaats een reactie