Hortensia’s snoeien

Hortensia’s zijn een geliefd siergewas onder tuinders en kwekers. Ze zijn prachtig van vorm, kleur en bloei. Net als vele andere siergewassen, zoals lelies, zit er wel een kleine moeite aan verbonden. Met goed regelmatig snoeien krijgen we de beste resultaten! In dit artikel leer je de basis van het snoeien van Hortensia’s.

Waarom is snoeien zo belangrijk?

Als het gaat om Hortensia’s is snoeien heel belangrijk. Snoei houdt de plant gezond en mooi. Een gesnoeide plant zal meer bloemen produceren, heeft minder last van ziektes, voorkomt wildgroei en kan perfect worden gestyled naar de vorm die je wenst. Bovendien voorkomt het dat je Hortensia’s zo groot worden dat de bloemen op de grond hangen, wat een lelijk beeld creëert. Al met al is goed snoeien het belangrijkste onderdeel om een mooie, gezonde Hortensia te hebben.

Hoe snoei je Hortensia’s

Het snoeien van Hortensia’s moet voorzichtig en nauwkeurig gebeuren. De beste tijd om te snoeien is februari tot maart. Als je de Hortensia’s korte tijd voor de bloemvorming snoeit, kan dat ten koste gaan van de volgende bloemen. Dus snoeien ervoor, is de beste methode. Bij het snoeien is het van belang om zo weinig mogelijk van de jonge scheuten en knoppen weg te knippen. Daarnaast is het belangrijk dat je alles zonder uitzonderingen snoeit, zodat de Hortensia een naaldachtige asymmetrische vorm krijgt. Dit is de standaard vorm voor de meeste Hortensia’s.

Gereedschappen

Als je goed wilt snoeien, heb je goed gereedschap nodig. Er zijn verschillende vormen gereedschap beschikbaar, maar de meeste mensen zullen zich richten op twee basisgereedschappen. De eerste is een universele grote schaar waarmee je de forse woningen kunt snoeien. De tweede is een scherpere takkenschaar, waarmee je de kleinere en dunnere takken af kunt knippen. Als je het goed aanpakt, heb je geen ander gereedschap nodig.

Tips voor het snoeien van Hortensia’s

Bij het snoeien van Hortensia’s adviseren we de volgende tips:

– Knip steeds in een rechte lijn weg.

– Probeer over elke steel een even aantal knoppen achter te laten.
– Knip alleen gezonde takken en takken weg die ziek of dodelijk zijn.
– Verwijder alle dode bloemen en takken.
– Knip altijd net boven een knop of uitloper weg.
– Wees niet bang om een beetje streng te snoeien. Een streng gesnoeide plant loopt minder risico op ziektes.

Eindconclusie

Het snoeien van Hortensia’s is een essentieel onderdeel als het gaat om het beheren van je Hortensia’s. In dit artikel heb je geleerd over waarom snoei zo belangrijk is, hoe je Hortensia’s het beste kunt snoeien en met welk gereedschap je dit het beste kan doen. Als je de vorige tips volgt, verkrijg je gezonde en mooie Hortensia’s, die veel bloemen voortbrengen. Vergeet je dus niet, af en toe je Hortensia’s te snoeien!

Plaats een reactie