Hortensia’s Snoeien

Hortensia’s zijn prachtige tuinplanten die een van de meest gestelde vragen uitlokken bij tuiniers- waarom hebben de bloemen geen kleur? De beste manier om een optimale, kleurrijke bloei van je Hortensia’s te behouden, is regelmatig snoeien.

Het is vrij eenvoudig om Hortensia’s te snoeien. Hortensia’s produceren de meeste bloemen op de takken die zijn gebleven van het vorige jaar. De meeste soorten hortensia’s worden veel beter als je de gevormde takken snoeit, omdat de bloemen verlangen naar zonlicht en lucht om zich goed te ontwikkelen.

De beste tijd om Hortensia’s te snoeien is tussen het begin van de lente en het einde van de zomer. Er zijn twee manieren waarop je Hortensia’s kunt snoeien- lichte snoei en harde snoei. Afhankelijk van het type hortensia, mag het snoeien in het voorjaar of in de late zomer plaatsvinden.

Lichte Snoei

Lichte snoei is ideaal voor zowel jonge als oudere planten. Lichte snoei is verstandig als je alleen wat kleinere takken wilt verwijderen. De beste manier om mooie en regelmatige overblijvende takken te krijgen is het verwijderen van deze kleinere takken met een paar snelle bewegingen. Hoewel het algemeen als een goed idee wordt beschouwd om een paar bloemstengels in het vroege voorjaar af te knippen, is het afknippen van nieuwe takken niet aan te raden.

Harde Snoei

Harde snoei is beter voor oudere planten die meer verjonging en een betere groeivorm nodig hebben. Tijdens de harde snoei worden de oudere en verdorde takken helemaal weggeknipt. Ook worden zij-scheuten en als er veel takken zijn, ook lite- scheuten verwijderd. Indien nodig worden er ook gewonde of zieke takken van de hortensia weggeknipt. Hiermee zorg je ervoor dat je Plant energiekan houwen voor een sterkere groei.

Vooruitstrevende hortensia’s die uit een nieuw nest groeien, kunnen worden gesnoeid tussen oktober en november. Het is belangrijk om de overgebleven nec- takken te snoeien en kleine takken en uitgebloeide bloemen weg te knippen voordat de winter begint. Tijdens de harde snoei moet je alles snoeien tot aan slechts twee of drie takken van het midden van de procedent.

Gereedschappen

Veel tuinliefhebbers gebruiken een standaard paar tuinschaar om Hortensia’s te snoeien. Je kunt het snoeien echter veel gemakkelijker en preciezer maken met de juiste gereedschappen, waaronder een scherpe, schone snoeischaar of snoeimes. Hersenen stameters of loperscharen zijn erg handig, omdat ze korte takken correct kunnen verwijderen, zonder de grote takken te beschadigen.

Hortensia’s zijn zeer gevoelige planten en het snoeien moet daarom met grote zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Vooral bij tuinhortensia’s kan een foute snoei vervelende gevolgen hebben. Daarom is het maken van een goede plan over hoe je gaat snoeien vooral belangrijk- let erop dat je alle takken hebt verwijderd die je graag verwijderd, maar de andere takken intact laat. Als je belt voor je gaat snoeien, kun je er zeker van zijn dat je geen gevoelige plantdelen verwijdert.

Regelmatig snoeien is de sleutel om de optimale bloei van je Hortensia’s te behouden. Als je planten in de zomer veel zonlicht en lucht krijgen, zul je een prachtig kleurrijke bloem krijgen die je jarenlang zal verrassen!

Plaats een reactie