Hortensia’s Snoeien

Hortensia’s, waarom zou je ze snoeien?

Hortensia’s zijn prachtige bloemen met uiteenlopende kleuren en vormen. Het zijn decoratieve bloemen die alleen al met hun aanwezigheid de tuin kleur geven. Uw tuin of terras ziet er prachtig uit met bloemperken of borders aangevuld met Hortensia’s. Maar deze mooie bloemen hebben ook onderhoud nodig. Regelmatig snoeien helpt om een goede bloemenproductie te krijgen alsmede een fraaie vorm. Hortensia’s zijn een stuk easier te snoeien dan andere soorten, maar het is wel verstandig om de juiste technieken toe te passen voor het beste resultaat.

Waarom snoeien?

Met behulp van goed onderhoud, zoals routinematig snoeien van Hortensia’s, kunt u het groeigedrag beïnvloeden. De juiste techniek helpt om lelijke takken te verwijderen, stevigheid te behouden, meerdere bloemschikken te verkrijgen, toevoer en circulatie van de lucht naar de bloemen te verbeteren en om de plant gezond en sterk te houden.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Snoeien kan zowel vroeg als laat in het jaar worden gedaan. de beste tijd is echter na de bloei. Als je in de late winter snoeit, gaan sommige Hortensia’s weer beter groeien. Dit is vooral waar als ze op veel zon staan. Als u later in het voorjaar wilt snoeien, wacht dan totdat het nieuwe seizoen begint en kijk uit voor nachtvorst.

Hoe?

Snoeien is een relatief eenvoudige taak. U moet echter de juiste technieken toepassen, vooral om schade te voorkomen. Gebruik altijd scherpe snoeischaren om kortere takken te verwijderen. Met bloemschermen en elektrisch gereedschap kun je lange takken met wortelmateriaal verwijderen. Als u de stam eenmaal heeft gesnoeid, verwijdert u de dode, gebroken en zieke takken, evenals de wilde takken. Snoei dan de zijscheuten, zodat u binnen uw doelstellingen komt met betrekking tot hoogte, vorm en dichtheid. Probeer ook waterafvoerpunten te creëren, zodat overtollig water niet op één plaats komt te staan. Als u het ‘reinigen’ van de plant klaar bent, is de volgende stap om de stam bij te snoeien, waardoor deze vorm krijgt.

Behandeling na het snoeien

Het is belangrijk om na het snoeien te zorgen voor behandeling om de open wonden uiteindelijk dicht te laten sluiten. Dit is wat je kunt doen:

  • Plaats scherm over de plant om schimmelinfecties te voorkomen niks een dunne grondlaag over de gesnoeide plekken aan te brengen.
  • Gebruik meststoffen voor de ondersteuning van de plant na het snoeien.
  • Spuit bio-ontschotting op de plant om bacteriën en schimmels te bestrijden.

Samenvatting

Hortensia’s zijn mooie bloemen die een prachtig kleurenpalet aan uw tuin kunnen toevoegen. Door het toepassen van routinematig onderhoud zoals snoeien, kunnen de bloemen grote tweede bloemenproductie en vorm geven. De beste tijd is na de bloei, vroeg in de lente of late winter. Pas de juiste technieken toe; gebruik scherpe scharen om kortere takken te snoeien, elektrisch gereedschap en bloemschermen voor lange takken. Vergeet niet om na het snoeien behandelingen toe te passen, zoals houtbeschermingsmiddelen, grondlaag aanbrengen of voeding toedienen.

Snoeien is een eenvoudige taak. Maar, door de juiste technieken toe te passen, zullen je Hortensia’s opnieuw met groot enthousiasme bloeien.

Plaats een reactie