Hydrangea macrophylla snoeien

Wat is Hydrangea macrophylla?

Hydrangea macrophylla is een van de meest voorkomende soorten Hortensia’s. Deze struik heeft glanzende, lichtblauwe, witachtige bloemen die het hele jaar door kunnen bloeien. De bloemen voegen een prachtige kleur toe aan de tuin. De plant heeft ook grote, donkergroene bladeren, die een perfecte achtergrond vormen voor de bloemen. Hydrangea macrophylla kan gesnoeid worden om structuur, verjonging of bloei te stimuleren.

Periode van snoeien

De beste periode om Hydrangea macrophylla te snoeien is het vroege voorjaar voordat de nieuwe knoppen beginnen te groeien. Dit betekent meestal halverwege maart, maar kan varieren, afhankelijk van het klimaat. Als u het punt van groei gemist hebt, is het nog steeds mogelijk om de plant te snoeien, maar de nadelen van late snoei kunnen de resultaten beïnvloeden.

Uitvoeren van trims

De trims moeten worden uitgevoerd met geschikte gereedschappen zoals een twee handschaar of een heggenschaar voor sterkere takken. Als de takken van de Hydrangea macrophylla te dik zijn om te knippen, is het beter om een handschaar te gebruiken, omdat deze wat meer kracht heeft dan de heggenschaar.

Voor het verjongen van de plant is het beter om de takken geleidelijk uit te dunnen. De takken moeten worden verwijderd op aanwijzingen van ziekte of verrotting. Als er bloemen aanwezig zijn, moet deze worden uitgesneden. Als de bloemen al gevormd zijn, maar nog niet gebloeid hebben, kan het verwijderen ervan resulteren in een vroegere bloei in het volgende jaar.

Voor het snoeien van Hydrangea macrophylla moet goed worden gelet op overhangende takken. Deze takken moeten worden verwijderd om de groei van de plant te stimuleren, omdat deze takken de plant kunnen verzwaren, wat de bloemen, stam en de gezondheid ervan kan beïnvloeden.

Extra tips bij het snoeien

Om het meeste uit het snoeien te halen, is het belangrijk om de grond rond de plant af en toe te wieden om ervoor te zorgen dat de wortels geen schade oplopen door ziekteverwekkers. Hydrangea macrophylla heeft een lange stam en kruipt langs de grond, dus het is belangrijk om deze regelmatig om te buigen en te substrappen. En het is ook belangrijk om de knoppen regelmatig te verwijderen als ze uitdrogen en verwelken.

Het is ook belangrijk om de hoogte te beperken en struiken te verwijderen die boven de andere takken groeien. Ook al bloeit de struik, zijn er toch gesnoeide takken nodig om de plant in het juiste evenwicht te houden. Als de Hydrangea macrophylla over de grenzen van de bed Begrijpen waar hij echt staat, moeten de takken worden teruggebracht naar de grens van het bed.

Conclusie

Hydrangea macrophylla is een van de meest populaire soorten Hortensia’s en kan zeer goed gedijen door regelmatig te worden gesnoeid. Door de plant in vroege lente te snoeien, te dunnen en takken te verwijderen, kan de bloei worden gestimuleerd en kan de groeirichting worden gecontroleerd. Door goed te wieden en te snoeien, zullen de takken enbloemen sterker worden en meer structuur toevoegen aan de tuin.

Plaats een reactie