Japanse Sierkers snoeien

Japanse sierkers zijn een prachtige aanwinst voor je tuin. Ze bieden veel variatie en geven je tuin een kleurrijke aanblik. Hoewel Japanse sierkers gemakkelijk te verzorgen zijn, vereist een goede verzorging wel regelmatig snoeien. Dit artikel beschrijft hoe je het beste Japanse sierkers kunt snoeien, in welke periode van het jaar en welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt.

Hoe snoei je Japanse sierkers?

Japanse sierkers hebben het meeste baat bij regelmatig en doelgericht snoeien. Het is belangrijk dat je de Japanse sierkers regelmatig controleert en eventueel takken verwijdert die groeien in de verkeerde richting. Door dit te doen hou je de Japanse sierkers in een mooie goed gevormde vorm. Let er ook bij het snoeien op dat je de takken niet te hard terugsnoeit. Voor het uitvoeren van het snoeien is het aan te raden een goede kwaliteit haagschaar te gebruiken.

Wanneer moet je de Japanse sierkers snoeien?

Je kunt de Japanse sierkers het beste in de late winter snoeien. In deze periode is de kans kleiner dat er nog bladeren of knoppen op de planten aanwezig zullen zijn. Ook zijn er minder grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, waardoor er minder snel vorst of schade aan de takken zal optreden. Als je wil kun je de Japanse sierkers ook in de lente of de zomer snoeien, maar let er hierbij wel op dat je het snoeiwerk op een moment uitvoert dat de plant rustig heeft zodat hij alle tijd heeft om regenen te herstellen. Wil je rotstakken snoeien, houd er l devachtige scherp voor het snoeien.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Waarin verschillen korte en lange snoeibeperkingen?

Korte snoeibeperkingen kunnen worden gebruikt om een plant in een rechte lijn of naturalistische balans te houden. Hierbij worden de takken slechts 1/3 deel ingekort en gebruik je korte maar stevige snoeischijven. Het behouden van een recht geheel en sterk frame is ook belangrijk om ziekte weerstand te verhogen. Lange snoeibeperkingen, daarentegen, kunnen worden gebruikt om een plant zijdeur te laten groeien voor een evenwichtige symmetrische vorm. Hierbij worden de snoeischijven langer gemaakt en verwijder je langere stukken van de tak.

Bij het gebruiken van lange snoeibeperkingen is het belangrijk je hiervan bewust te zijn dat je alleen langere stukken met gebroken plantendelen kan verwijderen terwijl het zorgen dat je een vorm hebt die gesneden is en enigszins in de juiste vorm blijft.

Gebruik je de juiste gereedschappen?

Het is belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt bij het snoeien van Japanse sierkers. In het algemeen is het aan te raden een goede kwaliteit haagschaar te gebruiken. Hiermee kun je nauwkeurige en korte snoeibeperkingen aanbrengen aan de Japanse sierkers. Een goede kwaliteit schaar kan de Japanse sierkers ook helpen hier fijne details mee aan te brengen zoals die nodig zijn bij het maken van dichte luchtig in getoonde vormen. Daarnaast is het ook belangrijk om de tuinschaar regelmatig schoon te maken met een steen of kleine borstel die je erbij hebt gekocht zodat je zeker bent dat je het een schone en scherpe prestatie levert.

Een goed onderhouden Japanse sierkers terwijl het nog steeds kunstzinnig is, is een kunst. Ieder seizoen een bezoek aan je tuin en een doorlopende observatie ervan, is essentieel voor een optimaal result. Veel kleine veranderingen in het loop van het seizoen kunnen een groot verschil maken in het behouden van gezonde planten en mooie structuren. Met de juiste zorg en aandacht zal jouw Japanse sierkers voor vele jaren een mooie bron van trots zijn in jouw tuin.

Plaats een reactie