Japanse wijnbes snoeien

De Japanse wijnbes staat ook wel bekend als de Vitis vinifera subsp. Coignetiae. De Japanse wijnbes is een winterharde klimplant met bijzonder decoratieve rode bessen. De plant wordt vooral in de tuin geplant omdat de volledig winterharde variëteiten de tuin een kleurrijke toevoeging geven. De Japanse wijnbes krijgt blad dat begint als goudgeel, maar gaat later over in een donkere, groene kleur als het volwassen is. De bladeren hebben een typisch handvormig uiterlijk. De takken van de Japanse wijnbes worden na verloop van tijd geel-bruin van kleur.

De Japanse wijnbes komt oorspronkelijk uit Japan, maar is ook te vinden in andere landen, waaronder de Verenigde Staten. De wijnbes heeft een lange levensduur met een leeftijd van 25-30 jaar. De plant wordt meestal opgekweekt als een heester, maar kan ook worden geprobeerd als een klimplant.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de zorg en het onderhoud van Japanse wijnbes. Met behulp van een goede bemesting en een regelmatige en verstandige snoeibeurt bereikt de Japanse wijnbes een betere gezondheid. Snoeien is niet alleen belangrijk om de plant mooi te houden, maar het kan ook de productie en de levensduur van de bessen bevorderen.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Hoe je Japanse wijnbes het beste kunt snoeien?

Het snoeien van Japanse wijnbes kan in elk jaargetijde plaatsvinden. Wanneer je de Japanse wijnbes in het vroege voorjaar snoeit, staat dit bekend als ‘voorjaarssnoei’. Tijdens de voorjaarssnoei zal de plant worden gesnoeid om de groei ervan te stimuleren en om het uiterlijk van de plant te verbeteren. Snoeien in de lente is het beste omdat de lenteplanten vatbaar zijn voor infecties veroorzaakt door overmatig snoeien.

In de loop van het seizoen moeten sommige takken worden verwijderd om ruimte te creëren voor nieuwe scheuten en takken en om de plant vorm te geven. Ook is het belangrijk om de dunne, kleine twijgen en de dode takken in de herfst te verwijderen. Het verwijderen van deze dunne twijgen en dode takken zorgt ervoor dat de plant gezonder en steviger wordt.

In welke periode van het jaar?

De beste tijd om de Japanse wijnbes te snoeien is in het voorjaar, meestal tussen maart en mei. Dit is de beste tijd omdat de plant de gevormde takken het meest dan kan verdragen. In de lente worden de wintertakken verwijderd om ruimte te maken voor jonge scheuten of takken en het uiterlijk van de plant te verbeteren.

In de zomer kunnen er ook takken worden weggeknipt als deze de lichtinval blokkeren of struiken die ongewenste uitlopers geven. In de herfst worden ongewenste twijgen en dode takken verwijderd om de plant gezond en stevig te houden. Ook helpt het bij het voorkomen van opstuwing en een slechte bloemvorming.

Hoe je het aanpakt

Als je de Japanse wijnbes gaat snoeien, moet je er eerst voor zorgen dat je alle gereedschappen klaar hebt. Kies bijvoorbeeld een goed scherp snoeimes.

Begin met het verwijderen van de dode, zieke of beschadigde takken. Verwijder ook ongewenste twijgen die de lichtinval blokkeren. Snoei vervolgens de plant in de gewenste vorm. Als je de buitenste takken weghakt, zorg er dan voor dat je ze afknipt zodat ze afstoten. Verwijder vervolgens alle takken die te dicht bij elkaar staan en die op elkaar liggen.

Als je klaar bent met het snoeien, is de laatste stap het behandelen van de struik met wat boomschorsmulch. Dit helpt het bodemvocht vast te houden en voorkomt het onkruid tussen de bladeren en bloeiende bloemen.

Met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert

Een goede snoeischaar is het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt. Kies een die geribbeld is zoals de Bypassschaar. Deze wordt gebruikt voor tuiniers omdat hij een reinere snijlijn biedt. Voor het verwijderen van zware takken, is een zaagschaar aangeraden. Als je bij je tuinaankopen budget beperkingen hebt, zoek dan naar een solide kwaliteit snoeimes. Een bye-pass snoeimes is een goede keuze deze is beter dan de oppervlakkig geslepen producten.

Om stevige en glad afgewerkte snijvlakken te garanderen, is het belangrijk expertise op het gebied van snoeien te hebben. Als je de Japanse wijnbes goed gaat snoeien, krijg je een gezondere plant met een beter uiterlijk.

Conclusie

Snoeien van Japanse wijnbes is erg belangrijk. Met regelmatig snoeien maak je de plant gezonder en verleng je haar levensduur. Het snoeien van de Japanse wijnbes gebeurt meestal in het voorjaar, maar kan ook tijdens andere periodes in het jaar plaatsvinden. Voor het snoeien heb je een goede scherp snoeimes nodig, zoals een Bypass-schaar. Als je de Japanse wijnbes goed gaat snoeien, zal je zien dat je een gezonde en stevige plant krijgt met een betere productie en levensduur van de bessen.

Plaats een reactie