Kardinaalsmuts snoeien

Kardinaalsmuts (latijnse naam: Ilex x meservae) is een bladverliezende struik, ook wel een hulst genoemd, die door zijn rode stekels het gehele jaar door kleur en vorm aan uw tuin geeft. De plant is afkomstig uit Europa en Azië en kan tot vier meter hoog worden, afhankelijk van de rustplaats. Kardinaalsmuts is winterhard en steedsgroen en bloeit met kleine, opzettelijk geplaatste bloemen in mei tot juni.

Hoe regularly snoeien?

Om de kardinaalsmuts in topconditie te houden, dient u twee keer per jaar te snoeien. Het eerste snoeien dient plaats te vinden in het najaar, het tweede in het voorjaar. Voor het tweede snoeien worden de meeste takken die het jaar ervoor gesnoeid zijn, gedrongen. Plaats de florishak alleen aan de bovenkant van de struik, dit zorgt ervoor dat de plant dichtbij en strak blijft.

Snoeien in het najaar

Snoei de kardinaalsmuts in het najaar aan de bovenkant, zonder de onderste takken te verkorten. Als de struik te arm is geworden om dens te zijn, dan mag u de takken en takken buigen tot de optimale vorm. Het beste is om alle uitgewaaide takken die aan de bovenkant naar beneden hangen, weg te halen. Dit benadrukt het natuurlijke uiterlijk van de struik.

Snoeien in het voorjaar

In het voorjaar kunt u de struik verder onderhouden. Controleer of er te lang groeiende of overhangende takken zijn. Daarnaast kunt u in het voorjaar selectief de oude takken die aan de bovenkant naar beneden hangen, weghalen. Dit zal de struik een jonge en frisse uitstraling geven.

Gebruik van gereedschap bij het snoeien

Door het gebruik van een goede snoeischaar en eventueel een florishakhouder, kunt u ervoor zorgen dat uw kardinaalsmuts gecontroleerd en mooi gesnoeid wordt. Bij het snoeien in de winter, dient u de struik ook voorzichtig te binden, zodat de vorm behouden blijft. Door een taakverdeling kunt u het snoeien vergemakkelijken. Om de opgeruimde uitstraling te behouden, is het raadzaam om het gemaaid gras of beschoten takken direct weg te zuigen.

Besluit

Het goed snoeien van de kardinaalsmuts staat of valt met regelmatige verzorging. Door twee keer per jaar te snoeien en zo nu en dan extra takken te vellen of binnen te drukken, kunt u een goede groei en bloei van uw kardinaalsmuts verwachten. Door het gebruik van de juiste gereedschappen en technieken kunt u meer genieten van de kleurrijke struik.

Plaats een reactie