Kersenbomen snoeien

Kersenbomen zijn volop te vinden in Nederland. Niet alleen kunnen ze worden gebruikt voor het verbouwen van kersen, maar het zijn ook mooie sierbomen in de tuin. Om ervoor te zorgen dat je kersenboom gezond en goed blijft groeien, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier snoeit. Dit artikel is bedoeld om ervoor te zorgen dat je precies weet hoe je deze taak aan moet pakken en welke gereedschappen je daarbij nodig hebt.

Hoe je Kersenbomen het beste kunt snoeien

Voordat je aan het snoeien van Kersenbomen begint, moet je eerst beslissen of de melkens of de oude processen van de kersenboom snoeien. Bij melkenbomen kun je beginnen met het snoeien van de jonge scheuten die de kersenboom produceert. Bij de oude processen worden alleen takken die al op de kersenboom aanwezig zijn verwijderd.

Het is altijd belangrijk dat je de plaats van de melkscheuten en de oude processen kent voordat je begint met snoeien. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk een tak uit een verkeerde hoek verwijdert of te veel takken gaat knippen. Voordat je begint met snoeien, is het ook belangrijk dat je weet welk soort takken je moet verwijderen. Nieuwe melkscheuten die de bovenkant van de kersenboom overschaduwen, bijvoorbeeld, zouden moeten worden verwijderd. Ook dode takken en zieke takken die de stam of jonge groei belemmeren, kunnen moeten worden verwijderd.

In welke periode van het jaar je Kersenbomen het beste kunt snoeien

Het beste moment om Kersenbomen te snoeien is in de late winter. Omdat de boom in de winter in zijn rustperiode zit, zal het genezingsproces van de snoeiwonden snel verlopen. Als je Kersenbomen tijdens de lente wilt snoeien, is het belangrijk dat je dat voor de bloei doet. Dit komt omdat de bloei plaatsvindt aan de uiteinden van de takken, waardoor deze alleen moeten worden verwijderd als de kersenboom volledig is uitgebloeid.

Hoe je het snoeien aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert

Als je de kersenboom gaat snoeien, moet je het bewaren van een mooi uiterlijk van de boom als je belangrijkste doel voor ogen houden. Proberen takken en loten aan te passen aan de gelijke lengte, ver van de stam te verwijderen, en vegen en dunne uitstekende ranken die naar buiten groeien. Je moet ook de melkscheuten en de oude processen uit de boom verwijderen.

Voor het snoeien van Kersenbomen heb je speciale gereedschappen nodig. Je hebt snoeischaren nodig om kleine takken te verwijderen en een loofschaar om grotere takken te verwijderen. Voor het knippen van de dikkere scheuten heb je een bijl of een snoeizaaier nodig. Om schimmels en verwondingen te voorkomen, zou je ook schoonmaakgereedschap, zoals een doek, een spons en andere reinigingsmiddelen nodig hebben om het gereedschap clean te houden.

Zodra je klaar bent met snoeien, kun je de gesnoeide takken en lappen gebruiken om het mulchen, composteren of verbranden in de tuin. Als je de takken en lappen niet wilt gebruiken, kun je ze gewoon buiten laten totdat ze verwelken, meestal in ongeveer 4 tot 6 weken.

Conclusie

Het snoeien van Kersenbomen is een belangrijk onderdeel van deze bomen onderhouden. Als je precies weet hoe je deze taak aan moet pakken en welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat je kersenboom het gehele jaar gezond en mooi groeit. Snoei de kersenboom in de late winter en voer de taak uit met behulp van speciaal hiervoor bestemd gereedschap. Verwijder eerst alle dode takken, nieuwe melkscheuten en zieke processen. Gebruik vervolgens het gesnoeide hout om te mulchen, composteren of veilig voor de tuin te verbranden.

Plaats een reactie