Kersenboom snoeien

Kersenbomen zijn erg mooie, kleurrijke bomen met enorm veel fruit. Maar om het optimale uit je kersenboom te halen, is het van belang dat je regelmatig je kersenboom snoeit. Als je consequent maar ook juist de juiste technieken gebruikt kan je je kersenboom in topconditie houden en onderhouden. In deze blog bespreken we hoe je je kersenboom het beste kunt snoeien, wanneer je het het best kunt doen, wat voor materialen je nodig hebt en wat je moet doen voor een optimaal resultaat.

Hoe kersenbomen het beste te snoeien

Kersenbomen moeten worden gesnoeid om ze in goede conditie te houden en beter te laten fruiten. Snoeien is eenvoudig en met de juiste technieken kun je de boom in een aantal stappen vormen.

De eerste stap is het verwijderen van dood hout en oude takken. De reden hiervoor is om de levenskracht van de kersenboom te vrijwaren en ervoor te zorgen dat er voldoende licht is in het midden van de kersenboom, zodat alle takken en blaadjes rondom de kersenboom optimaal beschikbaar licht vangen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.50
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Verwijder ook de twijgen die de luchtstroom blokkeren. Oude, schimmelige stukken blad of fruit moeten ook worden verwijderd aangezien dit schadelijke ziektekiemen kan verspreiden.

Wat voor gereedschap heb je nodig?

Je hebt enkele gereedschappen nodig om je kersenboom te snoeien. De meest gebruikte gereedschappen zijn:

 • Schoffel
 • Schaar
 • Grote loofschaar
 • Hoogteladder
 • Snoeischaar
 • Snoeipen
 • Gorilla plakband

Als je met deze gereedschappen de kersenboom snoeit, dan moet je voorzichtig zijn om geen schade aan de boom aan te richten.

Hoe Kersenbomen te snoeien

Voordat je begint met het snoeien, is het belangrijk dat je je kersenboom goed inspecteert op oude takken, twijgen of bladeren die schade veroorzaken of besmettingen.

Als je eenmaal klaar bent met inspecteren en het verwijderen van alle dood hout, moet je kersenboom opwaarts snoeien zodat het in vorm blijft. Verwijder alle twijgen die parallel met de stam groeien, deze staan bekend als waterloten.

Gebruik de schaar of de snoeischaar om de takken af te knippen die sterk naar beneden groeien, deze staan bekend als zogenaamde zadeltakken. Kjet je ervoor om de belangrijkste takken te verdikken om een betere groei te verkrijgen.

Wanneer je je kersenboom het best kunt snoeien

De beste tijd om de kersenboom te snoeien is tussen het late voorjaar en het late najaar, omdat de meeste bomen op deze het minst infectiegevoelig en sterk zijn.

Let er echter op dat je ervoor kiest om je kersenboom in het late voorjaar te snoeien, aangezien deze bomen meer kans hebben om na het snoeien nieuw blad te produceren.

Hoe kleine kersenbomen te snoeien

Hetzelfde snoeipatroon wordt gebruikt voor kleine kersenbomen als in het geval van andere bomen, maar met kleine kersenbomen heb je geen ladder nodig om te snoeien.

Als je een kleine kersenboom hebt, kun je de volgende stappen gebruiken bij het snoeien:

 • Verwijder het dode hout
 • Verwijder twijgen die de luchtstroom blokkeren
 • Verwijder binnenwaarts groeiende elkaar kruisende takken
 • Gebruik de schaar en de snoeischaar om de takken af te knippen die sterk naar beneden groeien.
 • Verdik de belangrijkste takken voor betere groei
 • Verwijder alle schimmelige bladeren of vruchten om ziektekiemen te voorkomen.

Conclusie

Kersenbomen zijn prachtige bomen en het is van essentieel belang dat je je kersenboom regelmatig snoeit om de kleur, vorm en kwaliteiten van de vruchten te maximaliseren. Het is belangrijk dat je het snoeien pland na het late voorjaar tot het late najaar. Gebruik lichte gesneden bewegingen en de juiste gereedschappen, zoals een schaar of snoeischaar. Vermijd het snoeien van takken als je plant een gevoelige periode ingaat.

Na de kersenbloesem kan het beste moment zijn om een kersenboom te snoeien. Op deze manier voorkom je schade aan de bloemknoppen. Als je je kersenboom op de juiste manier snoeit volgens de bovenstaande stappen, dan kun je ervoor zorgen dat je kersenboom gezond blijft en sterk blijft om mooie, rijpe kersen te produceren.

Plaats een reactie