Klimrozen snoeien

Klimrozen zijn schitterende, opgaande bloemen die in tuinen veel worden gebruikt om er mooie, kleurrijke perken mee te creëren en lange, klimmende stokken te maken in kleinere tuinen. Klimrozen zijn vrij gemakkelijk in de zorg en de zorg is cruciaal voor het behoud van hun gezonde bloei. Gesnoeide en goed onderhouden klimrozen zijn krachtiger, gezonder en geven meer bloemen dan niet-gesnoeide klimrozen. In dit artikel zullen we bekijken hoe je je klimrozen het beste kunt snoeien.

Wanneer snoeien?

Klimrozen mogen het beste gesnoeid worden in de late winter of vroege lente. Houd rekening met het klimaat in uw omgeving; als je in een gebied woont waar de winterkou eerder intreedt, kan het snoeien van klimrozen in oktober of november de beste optie zijn. In gebieden met een warm klimaat zou je de klimrozen in maart, april of zelfs begin mei kunnen snoeien. Als je klimrozen laat wachten tot erg vroeg in de lente, kunnen deze slank en mooi worden, maar laat je niet verleiden om te wachten tot de nieuwe bloei begint als de appels al zijn verschenen, want als je te laat bent met snoeien, verlies je een deel van de bloempjes.

Hoe te snoeien?

Snoeien van klimrozen is misschien wel het gemakkelijkste aspect van tuinieren. Voordat je begint, moet je eerst je snoeigereedschap klaar hebben. Om klimrozen te snoeien, heb je een verlengde vorm van een snoeischaar nodig, bijvoorbeeld een 30 cm lange snoeischaar. Als je vaste planten snoeit, heb je ook een onkruidhark nodig om te verwijderen onkruid en losse bladeren die tussen de stelen opstaan.

Verwijder oude stammen

Om te beginnen, beginnen we met het verwijderen van oude stokken. Oude stokken van meer dan twee jaar oud kunnen worden verwijderd. Deze stokken zullen zwakker zijn dan de nieuwe stokken en geven geen goede bloemen meer. Verwijder ze bij de basis, waar ze in de grond wortelen.

Besnoei de zijscheuten

Nadat de oude stokken zijn verwijderd, kun je nu de zijscheuten gaan besnoeien. Besnoei deze zijscheuten terug tot ongeveer een halve meter, aroundzodat je stelen blijven die kort genoeg zijn om gemakkelijk door de tuin te lopen. Probeer stelen te snoeien tot ongeveer hetzelfde niveau, anders kunnen de stengels kronkelen en verwarrend zijn.

Besnoei de toppen en pluk bloemen

Klimrozen bloeien doorgaans van juni tot oktober. Als je al het gesnoeide stelsel hebt, is het belangrijk dat je de toppen van de stelen en het vroege bloeibloemen snoeit om ervoor te zorgen dat je later in het jaar volop bloemen zult zien.

Besnoei de tops met een individuele snoeischaar om ongeveer 5 centimeter boven elke knop te knippen. Verwijder ook alle vroege bloeibloemen, omdat dit ervoor zorgt dat de stelen alle energie kunnen besteden aan het verkrijgen van sterkte, wat van nut is als ze later het seizoen in de explosieve bloei ingaan.

Conclusie

Klimrozen behoren tot de geslachten opgaande struiken die je in tuinen veel tegenkomt. In plaats van ze links te laten liggen naar het volgende jaar, is het belangrijk dat je ze snoeit om te zorgen voor een gezonde bloei. Klimrozen moeten gesnoeid worden in de late winter of vroege lente met een 30 cm lange snoeischaar. De oude stokken en overtollige stelen moeten worden verwijderd bij de basis, terwijl de zijscheuten teruggesnoeid worden tot ongeveer een halve meter. De top van de stelen en de vroege bloeien moeten ook worden gesnoeid om de optimale bloei te bereiken. Door je klimrozen op deze manier te snoeien, kun je ervoor zorgen dat je tuin bloeit met stijl en kleur voor het komende seizoen.

Plaats een reactie