Knotwilgen snoeien

Knotwilgen zijn decidueuze bomen of struiken die voorkomen in delen van West-Europa en Azië. Ze hebben de mogelijkheid om verschillende omgevingscondities te toleranteer en zijn vooral populair vanwege hun decoratieve waarde. Knotwilgen zijn niet erg onderhoudsintensief, maar het is belangrijk om ze normaal te snoeien om de verzorging en de kenmerken van de boom / struik te behouden. In dit artikel bespreken we hoe je knotwilgen op de beste manier kunt snoeien.

Wanneer je knotwilgen het beste kunt snoeien

De beste tijd om knotwilgen te snoeien is in de lente, voor het begin van de groeiperiode van de plant. De beste manier om het te doen is om te beginnen met de verwijdering van alle dood of beschadigd hout voordat je aan de zuivering begint. Dit zal ervoor zorgen dat de inheemse groei niet wordt belemmerd.

Hoe je het aanpakt

Knip alle dood hout af, dit is iets dat noodzakelijk is om de beste resultaten te krijgen van de kluit. Vervolgens kun je de twijgen en takken snoeien die de sierlijkheid van de boom belemmeren. Alleen maken wat ingrijpende veranderingen, het is niet verstandig om te proberen de boom een andere uitstraling te geven. Je moet ook begrijpen dat er veel verschillende manieren zijn waarop je kunt snoeien, dus het is belangrijk om eerst je opties te bekijken voordat je aan de slag gaat. Gebruik altijd schone scharen om de takken af te knippen. Knip nooit te veel tegelijk weg om ervoor te zorgen dat je de structuur van de boom behoudt.

Welk gereedschap je gebruikt

Het snoeien van knotwilgen vereist enkele verschillende gereedschappen;

 • Schoffels: ze worden gebruikt om overtollig gras, verontreinigde bladeren en mos rond het basisgebied van de boom te verwijderen.
 • Snoeischaren: worden gebruikt om de takken en twijgen af te knippen.
 • Snoeizaag: wordt meestal gebruikt om takken met een grote diameter af te knippen die niet geschikt zijn voor schoffels.
 • Spade: gebruikt om het gras en de grond rond de boom weg te halen om ervoor te zorgen dat de basis vrij is van afval.

Het is beter om kleine takken te gebruiken voor knopbeperking. Dit heeft geen invloed op de vorm of het evenwicht van de boom. Als er zware takken afgeknipt moeten worden, is dit het beste om te doen op een koele ochtend.

Hoe je de juiste knoppen kiest om af te knippen

Het is belangrijk om de juiste knoppen te kiezen om af te knippen. U moet alleen takken weghalen die dicht bij de stam staan. Als je dit niet doet, is het risico op erectie vergroot. Vermijd ook het afsnijden van knoppen die zich aan de voorkant of naar beneden gericht bevinden. Het is verstandig om slechts een klein aantal knoppen te verwijderen met een schede bij een voorkeur aan een zijde van de stam. Als je de processen te radicaal verwijdert, kunnen de takken, stammen of knoppen van de boom beschadigd raken. Verwijder ook overdreven lange scheuten die vanuit de basis van de boom naar beneden lopen: dikwijls leiden deze scheuten tot groteske knoppen of structurele problemen in de toekomst.

Tips voor het snoeien van knotwilgen

Hier zijn enkele tips die u kunt gebruiken bij het snoeien van knotwilgen:

 • Knip alleen de scheuten af die de vorm van de boom belemmeren.
 • Gebruik schoon gereedschap wanneer u snoeit om infecties te voorkomen.
 • Verwijder geen knoppen aan de zijkanten of bovenkant van de stam.
 • Knip alleen 1-2 cm van de knoppen af.
 • Vergeet niet om de schors, blaten en ander afval op te ruimen na het snoeien.
 • Controleer regelmatig of er dode of beschadigde schors, vorstschade of verstikkingsschade is die verwijderd moet worden.
 • Tijdens extreme temperaturen, knip dan niet en knip geen knoppen af.

Snoeien van knotwilgen is een eenvoudig proces dat veel intensiteit en kennis vereist. Als er op de juiste manier wordt gesnoeid en goed voor de boom wordt gezorgd, zal de boom zichzelf bedanken met schoonheid en verlies geen deugden aan de tijd.

Plaats een reactie