Laurieren snoeien

Laurieren zijn een prachtige groenaanplant voor tuinen en parken. Meer dan dat: deze bloeiende struiken kunnen gezien worden als een statussymbool, dat smaak en kwaliteit uitstraalt. Wil je dat je tuin er het hele jaar mooi bij staat? Dan is het belangrijk om de laurieren goed te snoeien. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dat het beste kunt doen.

Waarom is het belangrijk om laurieren te snoeien?

Laurieren hebben, in tegenstelling tot wat wellicht gedacht wordt, veel verzorging nodig om er het hele jaar mooi uit te blijven zien. Door goed te snoeien voorkom je dat de struik al te groot wordt, waardoor de tuin mooi geordend en verzorgd blijft. Door laurieren te snoeien voorkom je ook dat er zwakke takken zijn die afbreken wanneer er hevige regen of storm komt.

Ook zorg je ervoor dat de bloei het hele jaar mooi blijft. Wanneer je de laurier in de lente goed snoeit, is de kans groter dat de bloei ook echt het hele jaar mooi blijft. Door regelmatig te snoeien, behoud je ook de vorm waarin je de struik het liefst wilt hebben.

Hoe pak je het snoeien van laurieren het beste aan?

Om de beste resultaten te boeken, is het verstandig om het snoeien van laurieren op een goede manier te doen. Om te beginnen is het belangrijk om te weten wanneer je het beste kunt gaan snoeien. Houd er rekening mee dat laurieren in de winter sterk gaan afknijpen als er te veel gegeten is, dus snoei de struik liever niet meteen na de bloei. De beste tijd om laurieren te snoeien is daarom in het vroege voorjaar, net voor of tijdens de groeiperiode.

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken bij het snoeien van laurieren. Een goede snoeischaren of heggenschaar is hiervoor essentieel. Vergeet ook vooral niet goed te enten. Daarnaast is het waardevol om een tuinshears, loofschaar of loper bij de hand te hebben, waarmee je overtollige takken en bladeren makkelijk kunt verwijderen.

De methode om laurieren te snoeien is relatief eenvoudig. Begin met het verwijderen van alle dode, zieke en overwoekerde twijgen en takken. Snoei ook takken die in het midden van de struik groeien, en verwijder alle takken die lager groeien dan de hoogste takken. Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het snoeien van kleine twijgen die meer naar de buitenkant georiënteerd zijn. Ook het afknippen van bladeren of bloemen die op de grond vallen, is aan te raden.

Extra tips over het snoeien van laurieren

Er zijn een paar belangrijke tips om in gedachte te houden wanneer je begint met het snoeien van laurieren. Als eerste: let erop dat je de scherpe sneden zo klein mogelijk maakt. Snoei alleen wat nodig is en laat zo veel mogelijk gezond schoots of naaldhout intact. Overmatig snoeien verzwakt de struik, dus wees voorzichtig.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat laurieren geen grote veranderingen goed verdragen. Probeer daarom je struik zo min mogelijk te verander, zodat hij zijn mooie vorm behoudt. Vergeet ook niet goed te enten. Een goede enting zorgt ervoor dat talloze ziektes en insecten buiten de deur blijven.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat laurieren bij de meest koude temperaturen wat winterbescherming nodig hebben. Je kunt je struik bijvoorbeeld inspannen met een touw of een net, of je kunt hem vinden met een mulchlaag. Houd er ook rekening mee dat het direct na het snoeien extra belangrijk is om je struik te bewateren.

Conclusie

Het snoeien van laurieren is een belangrijke taak om je tuin mooi te houden. Door de struiken op de juiste manier te snoeien, zorg je dat de tuin er het hele jaar mooi uit blijft zien. Pas op het juiste moment van het jaar de juiste methode toe, gebruik de juiste gereedschappen en volg de bovenstaande stappen om je laurieren te snoeien. Als je dat goed uitvoert, kun je op een prachtig bloeiend resultaat rekenen, al het hele jaar door.

Plaats een reactie