Leibomen snoeien – Hoe u uw leibomen het best kunt snoeien

Sommige tuinbezitters zagen het als een vervelende taak maar het snoeien van Leibomen is onontbeerlijk. Sommige Leibomen kunnen onlangs wel meer dan 6m hoog worden. De meeste tuinbezitters constateren niet hoe belangrijk het regelmatig snoeien is. Volmaakte snoei kan je Leibomen tonen in volle glorie maar ook voorkomen dat hij beschadigd raakt en ziektes krijgt. Door het uitvoeren van het juiste snoeien kun je tevens de grootte aanpassen als deze je tuin teveel inneemt.

Hieronder lees je hoe je Leibomen het beste kunt snoeien, hoe je de juiste technieken aanmoet hanteren, en in welke periode van het jaar je het beste kunt snoeien.

Het juiste gereedschap gebruiken om Leibomen te snoeien

Een goede snoeimethode begin bij het juiste gereedschap. Gebruik de juiste tool voor de juiste taak en onthoud deze gereedschappen:

 • Een stevige zaag om grote takken te kunnen zagen.
 • Diepzagen om naaldtakken te verwijderen.
 • Een kleine takkenschaar voor kleine, fijne takken te verwijderen.
 • Een klimtouw voor veiligheid en extra poetswerk als het gaat om kroontjessnoeien.
 • Klimhandschoenen en beveiligingsapparatuur om alle nadenkende snoeivlakken eenvoudiger te bereiken en risicovolle oppervlakken te vermijden.

Als je gereedschap hebt hierboven in het gebruik, is het tijd om een plan te maken.

Hoe Leibomen te snoeien

Voor elke Leiboom gelden dezelfde algemene richtlijnen voor het snoeien. Eerst en vooral moet je aandacht besteden aan de volgende vyf stappen, waarvan sommige je mogelijk als basic gids zullen lijken, maar zonderkelijk zeer belangrijk zijn:

 1. Wee het dood en afgestorven hout door je leiboom.
 2. Vervang of verstevig slecht bevestigd of eindigend hout.
 3. Verwijder vertakkingen die in elkaar overlopen of tegen sentimentele rassen kruisen.
 4. Verwijder tijdelijk en hoopvolle harde hout vertakkingen.
 5. Verfraai jij je Leiboom (daarnaast zullen sommige tuinVloggers aanraden om elke kroontjes om de twee a drie jaar te knippen, maar dit is essentieel voor de snoei van jouw specifieke Leiboom).

Het is nu het tijd om de bovenoverige punten toe te passen. Verwijder eerst de problemen zoals kruisende schaduwen, dood en afgestorven hout en twijgen die in elkaar overlopen. Er kunnen ook ongezonde of schadelijke vertakkingen en enkelingen verwijderd worden. Zorg dat je hierbij voorzichtig omgaat omdat er enkel weinig ruimte noodzakelijk is voor een juiste groeiwijze.

Wanneer je Leibomen snoeien

Voor het snoeien van Leibomen is het belangrijk om je te focussen op verschillende seizoenen. Op elk moment van het jaar kunnen er zowel klein als groot werkzaamheden gedaan worden omtrent het snoeien van jouw Leibomen. Hieronder een paar informatieve tips voor het verschillende seizoenen :

 • Herfst – In de herfst is het belangrijk om de dood en afgestorven takken te verwijderen. Dit levert je een schoon, gezond gebladerte op wanneer het in het voorjaar lentewerking begint.
 • Voorjaar – In het voorjaar moeten Leibomen beaand worden met kroontjes en de kleinste punten.
  Door training kan je jouw Leibomen helpen om niet te ver oppervlak te delen en te snel te groeien.  
 • Zomer – Ten slotte, in de zomer kun je je Leiboom inspecteren voor schade die kan veroorzaakt worden door (onweer)storm. Verzorg onmiddelijk de schade.

 

Door deze seizoen en snoei stappen op een regelmatige basis kan je Leiboom gezond, krachtig en zichtbaar gedurende lange tijd blijven. Hoewel het aanleren van deze technieken en de complexiteit voor sommige een uitdaging kan zijn, kan het beloning opleveren in de komende jaren.

Samenvattend

Het snoeien van Leibomen is een hele taak, maar met de juiste plan met het juiste gereedschap is het geen ingewikkeld proces. Door dit te combineren met het volgen van de juiste regelmaat en om de juiste periode van het jaar tebenutten kan je je tuin laten excelleren. Door van tijd tot tijd te inspecteren en afgebroken takken te verwijderen  en schade te herstellen, wordt je Leiboom ongetwijfeld een juweel in je tuin.

Plaats een reactie