Leilindes snoeien

Leilindes zijn wonderlijke bladverliezende bomen. Ze hebben opvallend groene bladeren die bijna het hele jaar door aan de boom blijven zitten. Leilindes zijn een mooi accent voor de tuin en hun sierlijke vorm en donkergroene bladeren zijn een unieke attractie. Echter, zoals bijna elke houtachtige plant, hebben Leilindes periodieke snoeibehandelingen nodig om hun vorm en groei te behouden en zelfs te verbeteren.

Waarom leilindes snoeien?

Snoeien is een essentieel onderdeel van de verzorging van leilindes. Het helpt de algemene vorm van de boom te behouden en de gezondheid te verbeteren. Door snoeien kunnen ongewenste takken verwijderd worden. Snoeien helpt ook om de boom tegen ziekte en plagen te beschermen. Regelmatig snoeien verbetert ook de bloei en vruchtzetting.

Wanneer leilindes snoeien?

De meest ideale tijd voor het snoeien van leilindes is in de winter. De winter is de beste periode om de leilindes te snoeien, omdat de meeste schimmels en plagen in die tijd inactief zijn. Snoei nooit tijdens een droog seizoen omdat dit leidt tot schade aan de takken. Als je in de lente of zomer moet snoeien, doe dit dan vroeg in de ochtend als het nog koud is, zodat een eventueel bloedend patroon vermeden wordt.

Hoe leilindes te snoeien?

Bij het snoeien van leilindes moet je voorzichtig te werk gaan. Als je de leilindes te hard knipt, kunnen de takken afbreken of vervormen. Dit kan leiden tot uitdroging en schimmelziekte. Zorg er daarom voor dat je een scherp snoeigereedschap gebruikt, zoals een tuinhaak, een scherpe schaar of een snoeischaar. Als je de boom gaat snoeien, verwijder dan eerst de kruisende of verwarde takken, verdorde of zieke takken en enigszins gekromde takken. Snoei ook takken die te diep zitten, zodat meer zonlicht de binnenkant van de leilindes kan bereiken.

Hoe vast te houden bij het snoeien van leilindes?

Het is heel belangrijk om bij het snoeien van leilindes veilig te werk te gaan. Zorg ervoor dat je stevig staat op een goede, vlakke oppervlak. Gebruik vervolgens steunmonteurs om je boom te ondersteunen. Als je hoog moet blijven, gebruik dan verhoogde platforms of ladders, zodat je je handen vrij hebt om te werken. Zorg ook voor goede beschermende kleding, zoals een lange broek, handschoenen en stevige schoenen. Zo kan je je lichaam voor maximaal beschermen tegenverwondingen.

Waar op letten bij het snoeien van leilindes?

Zorg ervoor dat je nooit meer dan een derde van de leilindes snoeit. Als er te veel takken verwijderd worden, kan dit leiden tot verzwakking van de leilindes. Verwijder ook nooit meer dan twee takken aan een zijde, zodat de leilindes tijd krijgt om te herstellen en zijn oorspronkelijke vorm te behouden. Kijk ook goed uit met mes- of bijlsneden en gebruik een beschermend middel tegen insecten en schimmels na het snoeien. Als je deze tips opvolgt, verzekert je jezelf van gezonde en sterke leilindes.

Plaats een reactie