Leylandii snoeien

Leylandii zijn bijzonder snelgroeiende coniferen die in ons klimaat goed gedijen. Dankzij hun hoge groei vormen ze een uitstekende schutting die privacy en een hoogteafscherming biedt. Deze coniferen hebben echter regelmatig snoeibehandeling nodig om ze in goede conditie te houden en te kunnen vormen naar de gewenste vorm en stijl. In dit artikel leer je de beste manier om Leylandii te snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Hoe snoei je Leylandii?

Snoeien van Leylandii is noodzakelijk om hun rangschikking te behouden en de groei van de takken te verminderen of te reguleren. De beste periode om te snoeien is tijdens de lente en de herfst. U moet deze coniferen in de loop van deze seizoenen twee tot drie maal per jaar snoeien. Als je het regelmatig snoeit, zal je verhalen over uit de hand lopende coniferengroei voorkomen. Bij het snoeien van Leylandii moet je voorzichtig en geduldig zijn. Je moet proberen de schutting langs rechte lijnen te houden waardoor je een symmetrische, mooie afscheiding krijgt die de omgeving verbetert.

Gebruikte gereedschappen

Je moet het juiste gereedschap gebruiken om je Leylandii correct te snoeien. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare, telescopische stokzaag voor de verticaal geplaatste takken. Als je grotere takken wilt snoeien, gebruik dan een motorzaag of bijl, maar let op dat je zo behendig en zorgvuldig mogelijk werkt. Een zachte borstel- of kamsteel kan het best worden gebruikt om de coniferen te controleren op buitentakken. Als je kleine takken wilt verwijderen, kun je ook een scherpe snoeischaar gebruiken.

Verwijderen van takken

Tijdens het snoeien van Leylandii moet je voorzichtig zijn om te voorkomen dat de randen van de bladeren schade oplopen. Als je een tak moet verwijderen, moet deze zo dicht mogelijk bij de schors worden gesneden in plaats van af te breken. Als je bij het snoeien van Leylandii het bovenste niveau van de schutting wilt verlagen, zou je altijd dicht bij de stam het bovenste deel moeten verwijderen om te voorkomen dat de schutting hol wordt en onstabiel wordt. Als je de schutting te lage vindt, dan kunnen de onderste takken diep worden verwijderd om het gewenste niveau te behouden zonder de coniferen te verzwakken.

Struikvorming

Het snoeien van Leylandii is een eenvoudige taak als je de bovengenoemde tips volgt. Als je Leylandii in een struikvorm wilt knippen, kun je de bovenste leden van de coniferen in de vorm van een schijf afknippen. De laagste leden kunnen worden afgeknipt om extra licht binnen te laten. De takken die aan de zijkant zijn geplaatst, kunnen ook worden afgeknipt om de schutting van de Leylandii te versterken.

Onderhoud

Het snoeien van Leylandii is een zeer belangrijke taak omdat het de levensduur en de vorm van de coniferen verlengt. Het is dus belangrijk dat je periodiek onderhoud uitvoert. Naast het gebruik van de juiste gereedschappen en het volgen van de goede snoeimethoden, moet je er ook op letten dat je regelmatig algen en/of mossen verwijdert. Zorg er ook voor dat je de coniferen regelmatig water geeft en voedt. Als je de Leylandii goed hebt onderhouden, kun je er duizenden jaren van genieten!

Plaats een reactie