Meidoorn boom snoeien

Meidoorn bomen zijn een populair soort boom, die veel voorkomt in tuinen en parken. Ze worden vaak gebruikt als haagplant, om afscherming te creëren, of als versiering langs opritten en paden. Hoewel Meidoorn bomen normaal gezien niet veel verzorging nodig hebben, kan het handig zijn ze af en toe te snoeien. Bij het snoeien gaat het zoals bij alle bomen om het vormen en verzorgen van de boom, zodat deze mooi en sterk blijft. Hieronder worden enkele tips gegeven voor het snoeien van Meidoorn bomen.

De beste periode

Het beste moment om Meidoorn bomen te snoeien is meestal in het vroege voorjaar. Dit moment is geschikt omdat de verbindingen tussen de takken dan duidelijk zichtbaar zijn. Zodra het niet meer vriest kun je beginnen met snoeien, en dit moment verschilt sterk van het ene klimaatgebied tot het andere. In Nederland begint het snoeiseizoen de maand april. Waarom meestal in het vroege voorjaar? Meidoorn bomen zij voornamelijk fruituit eind augustus. Als je dezelfde stukken meidoorn in het voorjaar snoeidt eindigt het snoeiseizoen voordat het meidoorn voorkomt dat de boom bloedt.

Hoe snoeien?

Het belangrijkste bij het snoeien van Meidoorn bomen is het creëren van een open, luchtige kroon. Houd hierbij in gedachten dat takken waaruit bladeren en vruchten groeien later in het seizoen, korter afgeknipt kunnen worden dan takken zonder. De meeste takken waaruit bladeren en vruchten groeien, kunnen zo’n 2/3 van hun lengte worden afgeknipt. Alle andere takken, zoals bijvoorbeeld de takken die gewoon langs de bovenkant groeien, helemaal tot aan de basis kunnen worden afgeknipt. Als je meer vorm aan je boom wilt geven, kun je de langere takken afsnijden op plaatsen waar verschillende takken samenkomen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de boom strak en geordend eruit blijft zien.

Gereedschap

Voor het snoeien van een Meidoorn bomen zijn er een aantal verschillende gereedschappen nodig. Een kleine snoeischaar is onmisbaar voor veel van de taken. Een langere snoeischaar is ook nuttig, vooral als er langere takken afgeknipt moeten worden. Het is ook verstandig een lange verlengsteel te gebruiken, om takken makkelijker te bereiken. Verder heb je misschien een schoffel en een snoeihark nodig, als je tuinafval of onregelmatige takken wilt opruimen. Na afloop kan het handig zijn de bladen te vegen of te blazen om ervoor te zorgen dat er geen snoeiafval meer op de grond ligt.

Veiligheid

Zelfs bij het snoeien van kleine Meidoorn bomen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Wees voorzichtig, gebruik de juiste gezondheids- en veiligheidsvoorzieningen en houd rekening met het weer. Draag een veiligheidshelm voor bescherming tegen los staand schors en bladeren, evenals een lange broek en handschoenen, om je te beschermen tegen het lopen op scherpe takken. Ten slotte, als je een ladder gebruikt, zorg er dan voor dat deze stabiel is en goed vastligt, en veeg eventuele gladde oppervlakken af voordat je begint.

Samenvatting

Samengevat, Meidoorn bomen moeten meestal in het vroege voorjaar worden gesnoeid, zodat de verhoudingen tussen de takken duidelijk zichtbaar zijn. Gebruik voor het beste resultaat een kleine snoeischaar, een langere snoeischaar, een lange verlengsteel en misschien ook een schoffel en een snoeihark. Vergeet ook de veiligheidsvoorschriften niet, om ervoor te zorgen dat je je bomen gezond houdt en jezelf veilig.

Plaats een reactie