Moerbeiboom snoeien

De moerbeiboom is een prachtige boom die vaak wordt gebruikt in tuinen. Grote tuinen krijgen hier meestal de voorkeur, want de moerbeiboom heeft een flinke omvang nodig om volledig tot zijn recht te komen. Het is een boom die een duidelijke snoeibehoefte heeft, om de verticale groei te beheersen en ervoor te zorgen dat hij er gezond uit blijft zien. Om te voorkomen dat hij ook nog inwortelingsproblemen krijgt, is het belangrijk om regelmatig te snoeien.

Snoeien van de moerbeiboom

Snoeien van de moerbeiboom is relatief eenvoudig, als je de juiste technieken gebruikt. De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, vóór het nieuwe blad verschijnt. Als je deze tijd hebt gemist, dan kun je ook later in het seizoen, maar dan is het wel een stuk moeilijker om de vorm van de boom regulier te houden. Als je aan het snoeien bent, begin dan met het verwijderen aan de basis van de stam tot aan de stamzonen. Deze stamzonen dienen als fruitbomen. Als je hele verouderde takken of dode takken ziet, verwijder deze dan ook. Ook kun je nu de stamvorm definiëren, maar vergeet niet om meer ruimte voor licht te behouden over de stam.

Het snoeien van de moerbeiboom is het gemakkelijkst als je de juiste gereedschappen gebruikt. Gebruik een felgekleurde handschaar, zodat je zeker weet dat je niet meer bij de stam sneed dan nodig is. Een goede Handschaar is ook belangrijk omdat je er daarmee scherpe snit door de stam en takken kan maken. Vervolgens heb je een snoeischaar nodig, en een kleinere schaar om ook kleine twijgen te verwijderen. Vergeet ook niet een ladder te gebruiken om de hogere delen van de boom te bereiken.

Boomvorm bepalen

Naast het nasnoeien en het verwijderen van dode en verouderde takken, moet je ook de vorm van de moerbeiboom bepalen. Als je het niet goed doet, zal de verkeerde verticale groei optreden en kunnen de bomen na verloop van tijd lijden aan inwortelingsproblemen. De meest voorkomende vormen van de moerbeiboom zijn de bolvorm, de kubusvorm en de trechtervorm. Bij de bolvorm kruipt de boom gelijkmatig. Bij de kubusvorm kan de bovenkant uitbotten en heb je een soort platform boven aan de boom. Dit zorgt voor een heel goed uitzicht van de kant. Bij de trechtervorm heb je een soort piramide. Als je de moerbeiboom vanaf de terp bekijkt, geeft het de illusie van een pyramidestructuur.

De beste manier om een vorm voor je moerbeiboom te kiezen, is om foto’s te maken en je tuin te veranderen zoals je wilt. Als je de foto’s bekijkt, kun je duidelijk zien welke vorm het meest logisch is om de moerbeiboom te snoeien.

Tips bij het snoeien van de moerbeiboom

Als je met het snoeien van de moerbeiboom begint, zijn hier nog enkele tips waarmee je rekening moet houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de stam altijd met twee handen vast hebt terwijl je snoeit. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je de stam beschadigt. Ten tweede is het belangrijk dat je oude bladeren en gras weghaalt uit de buurt van de stam. Als het blad te veel aan de stam blijft hangen, kunnen er schimmels worden veroorzaakt. Ten derde moet de boom elke 6 tot 8 weken worden gesnoeid. Door regelmatig te snoeien, beheers je de verticale groei van de stam in vorm. Al met al, met regelmatig en verstandig snoeien, zal de moerbeiboom er gezond en mooi uitzien in de tuin.

Plaats een reactie