Monstera: Hoe je een Monstera plant kunt snoeien

Monstera zijn een tropische kamerplant die je kan vinden in de meeste huizen en kantoren. Monstera’s zijn makkelijk om op te 0kweken en kunnen jarenlang meegaan als je ze de juiste verzorging geeft. Een van de fundamentele taken om voor je Monstera te zorgen, is het regelmatig snoeien van de plant. Dit artikel beschrijft hoe je de Monstera het beste kunt snoeien en in welke periode je het snoeien het beste kan doen.

Waarom Monstera planten regelmatig snoeien?

Het is belangrijk om oftereigend te snoeien om de structuur van de plant om verschillende redenen te behouden. Als je de Monstera goed snoeit, zal de structuur ervan mooi strak en glad worden, en als je de plant goed snoeit, zal hij ook weinig parasitaire schade veroorzaken. Als je de plant regelmatig snoeit zullen de bladeren er vol en gezond uitzien. Vooral als je Monstera grote bladeren heeft kunnen deze hulp nodig hebben bij het snoeien om in de verzorging te blijven.

Wat is de beste tijd om Monstera te snoeien?

Het is het beste om Monstera planten te snoeien tijdens de lente wanneer de planten zich beginnen te herstellen van een inactieve fase. Vaak is het handiger om de planten in het vroege voorjaar te snoeien, om de laatste bladeren te verwijderen en de nieuwe bladeren ruimte te geven om optimaal te groeien. In de herfst kun je de Monstera ook beneden knippen om ruimte te scheppen voor nieuwe groei. Wanneerje de plant gaat snoeien, zorg er dan voor dat je specifieke aandacht besteed aan scheuten en ranken die zijn afgestorven of geïnfecteerd zijn.

Hoe je een Monstera plant kunt snoeien

Het eerst watje nodig hebt, is een paar goede kwaliteit snoeischaren of een takkenschaar. Het is ook belangrijk dat je watrubberen handschoenen, een mondmasker, een vergrotingsbril, wat toiletpapier en een kleine lege plastic bak meeneemt om de stukken die je knipt of hakt te verzamelen. Als je dit bij je hebt, kun je je Monstera plant gaan snoeien.

Snoei voorzichtig. Probeer alleen het getroffen gedeelte van je Monstera te verwijderen en de rest van de plant niet aan te raken. Verwijder eerst de looistukken, bladeren en verschrompelde stukken, snijd vervolgens stukjes van de planten met behulp van je schaar of mes. Begin met het snoeien van de bovenkanten van je planten om dominanter blad te verwijderen. Snij daarna naar beneden en richt je op het verzagen van de stukken die helemaal afgestorven zijn of geïnfecteerd. Als je alle stukken weg hebt gesneden, kun je de rest naar beneden knippen en de nieuwe bladeren laten groeien.

Het is belangrijk om je monstera plant regelmatig te snoeien, als je dat niet doet, zullen verschillende ongewenste elementen groeien en later meer problemen veroorzaken. Wees voorzichtig bij het snoeien en bescherm je ogen en handen met de juiste oog- en handbescherming. Gebruik ook altijd goed ontsmette gereedschap als je planten gaat snoeien.

Conclusie

Monstera’s zijn een van de meest voorkomende tropische kamerplanten, die je in veel huizen en kantoren aantreft. Het regelmatig snoeien is zeer belangrijk om de structuur van de plant te behouden. De beste tijd om Monstera te snoeien is in het vroege voorjaar, als de planten weer beginnen te groeien na een inactieve fase. Vergeet niet om de juiste oog- en handbescherming te gebruiken en ontsmettingsmiddelen te gebruiken als je de planten plan snoeit. Als je deze richtlijnen volgt kun je je Monstera planten helpen gezond en mooi te blijven.

Plaats een reactie