Notenboom snoeien

De Notenboom is een van de mooiste bomen om in de tuin te hebben. Het is een hardhoutige plant waarvan de spreidende takken prachtig boven het groen van het landschap uitsteken. Het is een langzaam groeiende boom, die eens in de tien tot twaalf jaar gesnoeid moet worden. Snoeien geeft de boom net dat extra duwtje zodat hij zich optimaal kan blijven ontwikkelen, maar het is ook nodig om de boom positief te vormen en het uiterlijk van de boom te verbeteren. In dit artikel leggen we uit hoe je een Notenboom het beste kunt snoeien, wanneer je dit het beste kunt doen en wat je nodig hebt om dit te doen.

Waarom snoeien?

Snoeien is nodig om de levensduur van de Notenboom te verlengen en te voorkomen dat hij stokoud en ontaard wordt. Door het snoeien van een Notenboom krijgt hij een betere verdeling van het blad, waardoor hij meer licht krijgt. Daarnaast zorg je ervoor dat de takken gezond zijn, doordat de dode, zieke of verdorde takken worden verwijderd. Ook worden de takken die binnen de boom te veel kruisen, verwijderd om te voorkomen dat schimmel kan ontstaan. Het snoeien geeft de Notenboom de ruimte om de optimale verdeling van het groen te verkrijgen.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om een Notenboom te snoeien is tijdens de wintermaanden, wanneer de boom in rust is. Ieder jaar is het toch raadzaam om even te controleren of er dode, zieke of verdorde takken zijn die verwijderd moeten worden. Je kunt de Notenboom ook na de bloeiperiode – de zomer – snoeien, maar dit is minder verstandig omdat dit veel energie van de boom afneemt waardoor hij beter keuzes maakt als hij weer gaat groeien. Daarnaast is het van belang om te wachten tot na de bloeiperiode, omdat je dan nog steeds de knoppen in de takken kunt zien.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Hoe snoei je de Notenboom?

Notenbomen kun je het beste snoeien met een stokzager of een draadzaag. Voordat je gaat snoeien, is het verstandig om de takken en twijgen te beoordelen. Hiernaast is het ook belangrijk om de takken die je gaat snoeien zorgvuldig van de rest te onderscheiden, zodat je geen takken beschadigt. Op de meeste Notenbomen moet je de jongere takken die dicht opeen groeien en elkaar verdringen, verwijderen. Ook moet je de ongelijke stam verwijderen en als je concurrentrijke takken wilt behouden, moet je deze afsnoeien.

Gereedschappen

Om een Notenboom goed te snoeien heb je het volgende gereedschap nodig: een stokzager of een draadzaag, een handschaar en/of een secateurs, een loofscheerder, een tuinschaar en een ladder. De stokzager en draadzaag zijn nodig om de takken die je gaat snoeien stevig te ondersteunen en te verwijderen. De handschaar en/of secateurs zijn nodig om kleine takken, twijgen en knoppen af te knippen. De loofscheerder is handig om veel kleinere, jonge twijgen en takken af te snoeien. De tuinschaar is nodig om de bovenste takken te verwijderen, en de ladder is nodig om hoger gelegen takken te kunnen snoeien.

Conclusie

Snoeien is erg belangrijk voor Notenbomen, omdat ze alleen zo gezond mogelijk blijven. Het is het beste om de Notenboom in de winter te snoeien, zodat de boombeschadiging tot een minimum wordt beperkt. Bovendien moet je de juiste gereedschappen gebruiken om de Notenboom goed te snoeien, zoals een stokzager, een handschaar, secateurs, een loofscheerder, een tuinschaar en een ladder. Als je de Notenboom regelmatig op de juiste manier snoeit, zal de Notenboom gezond en schitterend blijven.

Plaats een reactie