Olea europaea snoeien

Wat is Olea europaea?

Olea europaea, ook wel gewoon de olijfboom genoemd, is een laagblijvende, meerstammige boom die voorkomt in heel Europa en het noordwesten van Afrika. De olijfboom wordt gekenmerkt door zijn zilvergrijze bladeren en zijn matig afgewisselde kroon. De boom is in staat om brede gebieden te beschermen tegen wind en vocht, zoals in eigen tuin of in het openbaar groen. De olijfboom produceert olie en vruchten, die een belangrijk deel uitmaken van de Europese keuken. Omdat deze bomen in de loop van de tijd een grote omvang kunnen bereiken, is het noodzakelijk om ze regelmatig te snoeien.

Waarom is het belangrijk om te snoeien?

Het reguliere snoeien van Olea europaea is belangrijk om de structuur van de boom in stand te houden. Het regelmatige snoeien voorkomt dat de kroon te dicht wordt, waardoor de takken tegen elkaar aan duwen en er meer kans is op schimmels. Ook vermindert een goed onderhouden kroon de kans op schade door storm of wind. Door de takken op een juiste manier te snoeien, kunt u ook de oogst van olie en vruchten verhogen.

Hoe snoei je een Olea europaea?

Tijd van het jaar om te snoeien

Het beste moment om Olea europaea te snoeien, is ’s winters. In de wintermaanden ligt de druk in de boom het minst hoog, waardoor er minder schade aangericht wordt bij het snoeien. Als u in het voorjaar wacht met snoeien, zijn de bladeren al gezet en kan er meer schade optreden bij het verwijderen van takken.

Soorten takken die je kunt en moet snoeien

Bij het snoeien van Olea europaea moet u verschillende soorten takken verwijderen. U kijkt namelijk altijd naar de hoofdtakken. Snoei alle droge of dode takken die een slechte hoek van groei vormen. De takken die tegen elkaar aandrukken moeten ook worden verwijderd. Verder kunt u de kroon inkorten om de vorm te verzorgen. U kunt de kroon ook complexer maken als u de takken verzorgt.

Gereedschap om te snoeien

Het gebruikte gereedschap hangt af van de takken die u wilt verwijderen. We raden aan om altijd een snoeischaar of snoeischaar te gebruiken om de kleine takken te snoeien. Voor de dikkere takken gebruik je een loper. Met een loper kunt u ook grotere stukken snoeien, zoals het inkorten van de kroon. Ook kunt u een dwarszaag gebruiken als het verwijderen van de takken lastig is. Let erop dat ieder gereedschap scherp is!

Conclusie

Olea europaea is een laagblijvende boom die veel voorkomt in verschillende gebieden van Europa. Om de boom in een goede conditie te houden en schade door storm of wind te voorkomen, is regelmatig snoeien noodzakelijk. Het beste moment om de boom te snoeien is ’s winters. Verschillende soorten takken zoals dode, droge of tegen elkaar aan drukkende takken moeten worden verwijderd. Ook kunt u een loper gebruiken om de kroon stijl te maken of inkorten. Gebruik altijd scherp gereedschap voor het snoeien, zoals snoeischaren of een loper.

Plaats een reactie