Olijf Boom snoeien

De Olijfboom heeft al een lange geschiedenis. Het is een laagblijvende, sierlijke boom die betrouwbaar, bestand tegen droogte en tolerant voor extreme temperaturen is. Het is een knoopsboom en wordt vaak gevonden in binnen- en buitenlandse tuinen. Als er al een Olijfboom in je tuin staat, dan is het tijd om ervoor te zorgen dat hij in goede staat en gezond blijft. Dat gaat je lukken als je hem op regelmatige basis goed snoeit.

Wanneer je een Olijfboom moet snoeien

De beste tijd voor het snoeien van Olijfbomen is in de late herfst, na de herfstregen. In dit seizoen heeft de Olijfboom al meer dan genoeg water gekregen om sterk en gezond te blijven. Je kunt Olijfbomen ook tijdens andere tijden snoeien, zoals in de late winter en het vroege voorjaar, maar als je dat doet loop je het risico dat ze te veel last van de zon en warmte gaan krijgen als de lente komt.

Hoe je de Olijfboom moet snoeien

Als je een Olijfboom gaat snoeien, is het belangrijk om van tevoren te bedenken waar je mee bezig bent. Een goede snoei houdt rekening met de vorm, de grootte en het ontwikkelingspatroon van de bomen. Olijfbomen moeten zo worden gesnoeid dat de eindast ongeveer 20 centimeter boven de grond uitkomt.

Het snoeien begint met het verwijderen van al het afgestorven of zieke hout. Gebruik voor deze taak een echt scherp snoeimes en stuur de takken weg van jouw lichaam, weg van andere mensen. Snoei vervolgens de takken die dwars op de stam of in een andere ongewenste richting groeien. Deze moeten worden afgesneden om een mooie, volle boom te vormen. Wees voorzichtig bij het onderhanden nemen van de kreukelhouten takken – deze takken kunnen moeilijk of onmogelijk te snoeien zijn. Als je eenmaal klaar bent met het verwijderen van dode en ongewenste takken, kun je overgaan tot het snoeien van opgewassen en mooie takken. Zorg ervoor dat er meer licht bij de bovenste takken komt, met behoud van open groei. Tot slot mag je de takken die de eindast omtrekken wegknippen om de boombeeld te verfijnen en de groei te bevorderen.

Gereedschap om te snoeien

Bij het snoeien heb je wat verschillende gereedschappen nodig. Je hebt een scherp snoeimes, een loofschaar, een schedeschaar en eventueel een kleine stapelzagen nodig. Het snoeimes is vooral nodig voor het verwijderen van dode en moeilijk bereikbare takken. De loofschaar is goed om kleinere takken mee te knippen. De scheermes is er voor het knippen van grote takken, en ten slotte de stapelzagen voor het verzagen van de eindast.

Voordelen van Olijfboom snoeien

Het regelmatig snoeien van je Olijfboom heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor een mooie, symmetrische vorm, waarmee je de stijl van je tuin kunt bepalen. Het vermindert ook de stress op de boom en vermindert de kans op meeldauw of andere schimmelinfecties. Snoeien verbetert ook de luchtcirculatie en verspreidt zo het looizuur, wat de Olijfboom ontmoedigt van het opslaan van koolhydraten. Dit wordt bereikt door het verwijderen van de iets oudere takken, die meestal de meeste koolhydraten bevatten. Op de lange termijn zorgt snoeien ervoor dat de Olijfboom beter bestand is tegen extreme omstandigheden.

Plaats een reactie