Hoe een Olijfboompje snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een Olijfboompje. Een regelmatige snoeibeurt zorgt ervoor dat je Olijfboompje gezond blijft en een mooi, aangepast uiterlijk krijgt. Elk jaar moet je het Olijfboompje in de lente snoeien. Hieronder vind je tips en trucs om je Olijfboompje te snoeien.

Wanneer moet je het Olijfboompje snoeien?

Het is het beste om je Olijfboompje in het voorjaar te snoeien, meestal rond maart. Deze tijd van het jaar is erg goed voor de plant, omdat hij actief begint te groeien. Na het snoeien voelt het als een nieuw begin. Als je in een warmere klimaat woont, kun je het Olijfboompje ook in het late najaar of vroeg in de winter snoeien.

Hoe pak je het snoeien aan?

Het eerste wat je moet doen voordat je het Olijfboompje gaat snoeien, is het bloem of knoppenseizoen kennen. Bepaalde soorten Olijfboompjes bloeien in de lente en andere in de winter, dus het is belangrijk om te weten wanneer ze in bloei staan. Zodra je dat weet, kun je aan de slag met het snoeien. Bedenk vooraf hoe je het Olijfboompje wilt hebben, wat je wilt verwijderen en wat je er aan wilt toevoegen.

Als je de plant gesnoeid hebt, is het belangrijk om de open plekken te bedekken met mulch. Dit houdt vocht vast en voorkomt verdamping en schimmel. Als laatste, geef je Olijfboompje aan het einde van het snoeien wat extra water. Zo zorg je ervoor dat de plant zich snel gaat herstellen.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Het is aan te raden om met geschikt tuin gereedschap aan het werk te gaan als je het Olijfboompje gaat snoeien. Een goede schaar is het meest belangrijk, het beste is om een schaar te gebruiken die is ontworpen voor snoeiwerk. Een stijfsnoeischaar en/of een loofschaar zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Daarnaast heb je ook wat extra gereedschap nodig. Een snoeispuit is handig als je het Olijfboompje tussen de lappen wil sproeien voordat je de schaar erbij pakt. Je hebt ook een vijl en een tang nodig om abrupte knooppunten te verwijderen. Als laatste heb je een stok nodig om verre takken te inspecteren voordat je aan het werk gaat.

Conclusie

Het snoeien van een Olijfboompje is erg belangrijk als je de plant gezond en prachtig wilt houden. Onthoud dat je het Olijfboompje het beste in het voorjaar pankunt snoeien, meestal rond maart. Zorg ervoor dat je vooraf een plan hebt en gebruik alleen geschikt tuin gereedschap. Bedek aan het einde de open plekken met mulch om schimmel en verdamping te voorkomen en geef de plant vervolgens wat extra water om het herstel te stimuleren.

Plaats een reactie