Perenboom snoeien

Voor de meeste tuinliefhebbers is het een taak die voorkomt: het snoeien van de perenboom. Dit is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van een perenboom, omdat je met het snoeien je boom gezond en sterk houdt. Het moment van snoeien, de manier waarop je het doet en de gereedschappen die je gebruikt, bepalen voor een groot deel de kwaliteit van je boom. In dit artikel behandelen we wat je moet weten om je perenboom goed te snoeien.

Wanneer snoeien?

De meeste tuinliefhebbers snoeien hun perenboom in het vroege voorjaar, voordat bladeren op de takken beginnen te verschijnen. Dit is een goed moment omdat je dan beter kunt zien welke takken afgeknipt moeten worden. Ook hebben winter- en voorjaarsones meer energie voor het herstellen van de wonden na het snoeien. Als je in het najaar sterke windsnelheden verwacht, moet je de perenboom snoeien voordat deze toeslaan. En als je perenboom zieke takken heeft, kun je het beste meteen snoeien.

Hoe snoeien?

Voor het snoeien heb je speciale snoeigereedschappen nodig. In de meeste gevallen is een goede snoeischaar of snoeischaar voldoende. De snoeischaar is geschikt voor elke taak, en is het makkelijkst te gebruiken. Spreid ervoor de schacht open en voer een voorzichtige beweging uit, terwijl je de tak stevig vasthoudt. Zorg ervoor dat je helemaal tot de stam komt, want als je moeilijker krijgt, dan heeft de tak meer genezingstijd nodig. Je kunt ook een snoeizaag of een steekzaag gebruiken voor grote takken. Vermijd om de stam te veel te snoeien, omdat deze tijd nodig heeft om te herstellen.

Waar snoeien?

Begin met het snoeien van de dood hout, zoeken naar takken die als een Y bij de steel beginnen, dood hout waar schimmel op voorkomt of ongezonde takken door de motten of andere insecten aangetast. Verwijder alle takken die op een rommelige manier groeien en niet in de lijn van de boom.

Om de boom symmetrisch te houden, moet je ook aan de zijkanten snoeien. Maak takken van verschillende afmetingen, afhankelijk van waar ze vandaan komen. Voor afstammende takken kun je meer materiaal afknippen, terwijl je de bijbehorende takken kort behoudt.

De grootte van de takken mag niet groter zijn dan 1/10e van de stamrand. Verwijder dus geen grote takken of meerdere kleine takken samen.

Nabewerking

Na het snoeien is het belangrijk dat je de boom reinigt. Verwijder alle naalden en takken van de grond, op de stam en de takken. Als je besluit dat je wat mest toe wilt voegen, zorg er dan voor dat je alleen biologische mest gebruikt, omdat chemicaliën schadelijk zijn voor de boom.

Als je klaar bent met het snoeien, is de laatste stap water geven. Als je de boom te veel of te weinig water geeft, kan dat schadelijk zijn. Houd je aan de aanbevolen regeen om schimmelziekten zoals meeldauw te voorkomen.

Conclusie

Als je de juiste technieken en gereedschappen gebruikt, kun je je perenboom gemakkelijk en veilig snoeien. Begin in het vroege voorjaar, voordat de bladeren verschijnen, en gebruik speciale snoeigereedschappen voor elke taak. Vermijd het snoeien van de stam en verwijder alleen grotere takken of meerdere kleinere takken tegelijk. Na het snoeien is het belangrijk dat je de boomschors clean maakt, eventueel biologische mest toevoegt en de juiste hoeveelheid water geeft. Op deze manier geniet je van mooie, gezonde perenbomen.

Plaats een reactie