Perzische slaapboom snoeien

Een Perzische slaapboom (Scientific naam: Prunus cerasifera) is een eenjarige, snelgroeiende, platte bomenfamilie, die voornamelijk in Europa voorkomt. De Perzische slaapboom is gevoelig voor kou en warmte. Als gevolg hiervan moeten Perzische slaapbomen regelmatig gesnoeid worden om te voorkomen dat ze te veel bladeren aanmaken en de bloei wordt ondermijnd. Het is daarom van cruciaal belang dat je de Perzische slaapboom goed en op het juiste moment snoeit. Wanneer gesnoeid wordt, is afhankelijk van de locatie en de klimatologische omstandigheden. In deze blogpost gaan we dieper in op de beste manier om de slaapboom te snoeien.

Hoe Perzische slaapboom te snoeien?

Het snoeien van een Perzische slaapboom kan in twee categorieën worden onderverdeeld: voorkomend snoeien of periodiek snoeien. Voorkomend snoeien is gericht op het voorkomen dat de boom toppen van zijn takken begint te creëren – dit heeft als doel de kans op schimmelziekten te verkleinen. Periodieke snoei is gericht op het beheersen van de groei en het verbeteren van de vorm van de Perzische slaapboom. Met periodieke snoei worden overbodige takken verwijderd, kleine takken gekort en de boom gesnoeid om de vereiste schaal en vorm te behouden.

Algemeen

Perzische slaapbomen zijn onderhevig aan zowel fysieke als biologisch beïnvloede schade. Fysieke schade kan worden veroorzaakt door extreem weer, en biologische schade door insecten of schimmelziekten. Voor beide is goed snoeien een belangrijk onderdeel van de verzorging. Door de Perzische slaapbomen regelmatig te snoeien, kan je de potentiële schade verminderen of voorkomen. Bovendien kan door het snoeien proactief worden ingegrepen in gebieden waar insecten of schimmelziekten actief zijn.

Technieken

Snoeien van een Perzische slaapboom is een kunst en moet worden uitgevoerd door een getraind persoon. Er zijn twee technieken die bij het snoeien van een Perzische slaapboom kunnen worden toegepast: ’top-snoei’ en ’tak-snoei’. Top snoei is de techniek waarmee de top van de boomknop verwijderd wordt, met het doel een brede, platte kroon te creëren. ‘Tak snoei’, daarentegen, betekent dat kleinere takken worden verwijderd van de basis van de stam, waardoor de kroon wordt versmald.

Periode

Het beste tijdstip om Perzische slaapbomen te snoeien is in de lente of zomer, omdat ze in deze periode de meeste energie hebben om zich snel te herstellen. In de winter moeten bomen weinig of helemaal geen snoei krijgen, omdat ze dan in bescherming moeten worden genomen tegen het koude weer. Hetzelfde geldt voor de lente; als de boom in de herfst of winter is gesnoeid, wordt het als te laat ervaren.

Gereedschappen

Het snoeien van een Perzische slaapboom vereist een goede kwaliteit snoeigereedschappen. Deze omvatten scharen, handscharen, snoeischaren en hakken. Het is belangrijk om te weten wat voor soort gereedschap voor welk doel wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, gebruik kleinere scharen om kleine en fijne takken af te snoeien, terwijl grotere scharen geschikt zijn om dikkere en grotere takken te verwijderen.

Verzorging

Naast het regelmatig snoeien van de Perzische slaapboom, is het ook van belang om het op een goede manier te verzorgen. Bij het verzorgen van een slaapboom, moet aandacht worden besteed aan het water geven, meststoffen toevoegen en schimmel- of insectenbestrijding. Het is belangrijk om de bomen het hele jaar door met voldoende water te voorzien. Daarnaast is het ook van belang om meststoffen toe te voegen en schimmel- of insectenbestrijding ter voorkoming van schade.

Conclusie

Het snoeien van een Perzische slaapboom is een proces dat regelmatig moet worden uitgevoerd om te voorkomen dat de boom te veel bladeren maakt en de bloei wordt ondermijnd. Voorkomend snoeien en periodiek snoeien worden beide toegepast bij het snoeien van de slaapboom, waarbij de keuze wordt gemaakt op basis van de locatie en de klimatologische omstandigheden. Daarnaast is het ook belangrijk om goede snoeigereedschappen te gebruiken, en het snoeien en verzorgen van een Perzische slaapboom moet zo snel mogelijk in de lente of zomer worden uitgevoerd. Al met al is snoeien essentieel voor het behoud en de groei van je Perzische slaapboom.

Plaats een reactie