Pruimenbomen snoeien

Het snoeien van pruimenbomen is een essentieel onderdeel van hun goede groei en het produceren van zoete en gezonde vruchten. Pruimenbomen zijn winterharde vruchtbomen die diep kunnen wortelen en gedijen in een verscheidenheid aan bodems. Fruittelers hebben veel baat bij het snoeien van pruimenbomen, omdat dit hun groei en productie verbetert. Snoeien van pruimenbomen moet op de juiste tijd en op de correcte manier worden gedaan.

Hoe en wanneer u een Pruimenboom moet snoeien

Het beste moment om een pruimenboom te snoeien is tijdens de begintijd van de winter, wanneer hij in rust is. Snoeien kan ook in het vroege voorjaar gedaan worden, maar omdat de meeste vruchten in de zomer zijn verkleurd, doet de teler er goed aan om de overgebleven vruchten te verwijderen. Pruimenbomen hebben na 5 jaar snoeien geen verdere snoei nodig. Echter, na deze 5 jaar dient de pruimenboom jaarlijks te worden gesnoeid om goed vruchten te produceren.

Om een pruimenboom adequaat te snoeien, worden er stappen gevolgd die ervoor zorgen dat er soepel gesnoeid wordt. Je start met het verwijderen van dood, ziek of zwak hout.Je zou ook de waterloten, dubbele knoppen en wat oud hout moeten verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om schimmel op de stam te verwijderen om verdere schimmelproblemen te voorkomen.

De volgende stap is het tegenhouden van de bovenste takken om te vermijden dat de boom te hoog wordt. Dit kan worden gedaan door de uitstekende takken af te knippen. Vervolgens kunnen er dunne, lange takken worden verwijderd. Snoeien vermindert ook het aantal stekels waardoor de boompjes gemakkelijker te oogsten zijn.

De juiste gereedschappen voor het snoeien van Pruimenbomen

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te hebben wanneer je pruimenbomen aan het snoeien bent. Om het snoeien te vergemakkelijken, is het van belang dat het gereedschap schoon en scherp blijft. Hierbij is het aan te raden om kwaliteitstoebehoren te gebruiken. De juiste gereedschap om je Pruimenbomen te snoeien:

  • Handzaag – voor het snoeien van kleinere takken.
  • Heggenschaar – voor het snoeien van takken tot 5 cm doorsnee.
  • Grote schaar – voor het snoeien van takken tot 10 cm doorsnee.
  • Snoeischaar – voor het snoeien van takken tot 20 cm doorsnee.
  • Pruner – voor het uitdunnen en vormen van takken tot 5 cm doorsnee.
  • Snoeilopers – voor het verwijderen van verdorde of zieke takken en voor het snoeien van de bovenste laag van de stam.

Als je je pruimenbomen regelmatig snoeit, worden de takken sterker en neemt de kans op ziekten en schimmels af. Ook zorgt het voor meer licht binnenin de bovenkant van de boom, waardoor de verdeling van de vruchten verbetert. Dit betekent dat de boompjes vruchten van een hoger kwaliteit bevatten.

Conclusie

Snoeien van pruimenbomen is noodzakelijk voor een gezonde en vruchtbare boom. Het is echter belangrijk dat de boompjes op de juiste manier en op de juiste tijd worden gesnoeid, met de juiste gereedschap. Als je je Pruimenbomen regelmatig snoeit, worden de takken sterker en neemt de kans op ziekten en schimmels af. Pruimenbomen zijn winterharde vruchtbomen die diep kunnen wortelen en gedijen in een verscheidenheid aan bodems.

Plaats een reactie