Prunus snoeien

Prunus is een geslacht van kleine tot middelgrote bomen of struiken, afkomstig uit het noordelijk gedeelte van Azië. Het geslacht bestaat uit meer dan 200 soorten, waaronder abrikozen, pruimen, kersen, laurierkersen, amandelen en nog veel meer. Prunus is voornamelijk populair als tuinplant, aangezien de verschillende soorten prunus zeer productieve bomen zijn met prachtige bloemen. Een goede verzorging is echter noodzakelijk en reguliere snoei is hier een belangrijk onderdeel van.

Prunus snoeien

Regelmatig snoeien is essentieel voor de gezondheid en productiviteit van Prunus bomen. Het verwijderen van oude takken aan de voet van de boom en het vormen en onderhouden van een goed symmetrisch kroonvorm zorgen ervoor dat de boom meer zonlicht kan vangen. Daarnaast maakt het ook het plukken van de vruchten makkelijker. De beste tijd om Prunus te snoeien is in de winter of vroege lente, voordat de verse groei begint. Snoei alleen wat noodzakelijk is – je moet nooit meer dan 1/3 van de boom snoeien.

Voor het snoeien van Prunus bomen hoef je geen professioneel gereedschap te gebruiken. Een normale (lange) loofschaar of takkenschaar voldoet in de meeste gevallen. Het wordt aanbevolen om een set met roestvrijstalen snoeischaren te gebruiken. Deze zijn scherp, sterk en duurzaam en zullen je vele jaren dienst doen. Als je met takkenschaar werkt, let er dan op dat je de takken schoon wegsnoeit, niet te veel onder de knop. Dit vermindert de kans op infectie en schimmelinfecties. Als je met een loofschaar werkt, snoei dan alle dood hout en verwelkte bloemen weg.

Als de basis van de boom in goede conditie is en de struik klein genoeg is om te worden vastgehouden, kun je de bovenste bladeren en naalden wegknippen om het licht tot op de bodem van de tak te laten schijnen. Dit moet voorzichtig worden gedaan om het lokaal verwijderen van naalden te voorkomen. Als de boom groot genoeg is om niet met je handen vast te houden, gebruik dan een klemmetje of andere voorwerp om een ​​beetje druk te geven op de takken en de bovenkant te openen, zodat het licht naar de basis kan schijnen.

Het is belangrijk om te weten dat Prunus bomen schadelijke bacteriën en andere schimmelinfecties kunnen hebben. Als je een boom ziet die een of andere gele of bruine kleur heeft, is het verstandig om de boom direct te laten inspecteren door een deskundige, aangezien de meeste schimmelinfecties tegenwoordig moeilijk te behandelen zijn.

Samenvatting

Regelmatig snoeien is noodzakelijk om de gezondheid en productiviteit van Prunus bomen te waarborgen. Het beste moment om Prunus te snoeien is in de winter of vroege lente, voordat de verse groei begint. Gebruik voor het snoeien regulier gereedschap zoals een normale (lange) loof- of takkenschaar, en als je met een loofschaar werkt, snoei dan alle dood hout en verwelkte bloemen weg. Let ook op schimmelinfecties en als je er een vermoedt, laat de boom dan direct door een deskundige inspecteren.

Plaats een reactie